Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi
Karpuz kabuğu reçelini yiyen kişiler bu reçelin karpuz reçeli olduğuna inanmazlar. O kadar güzel olur ki yiyenler hayrete düşüyorlar. Karpuz kabuğundan reçel mi olur demeyin ve mutlaka yapın. Çok seveceğinize inandığımız reçelimizin aslında kabuk kısmındaki vitaminleri bilseniz sofranızdan eksik etmezdiniz. Karpuzdaki vitaminlerden daha çok vitamin bulunan kabuğunun reçeli de çok faydalıdır.
Karpuz Kabuğu Reçeli Malzemeleri
- 1 kg karpuz kabuğunun beyaz kısmı
- 1 kg şeker
- 2 bardak su
- 1 limon suyu
- Karanfil
Karpuz Kabuğu Reçeli Nasıl Yapılır
Karpuz kabuklarını dilimler halinde keselim ve içinin kırmızı kısmını ayıralım. Yeşil kısmını da beyaz kısmından ayırarak elde ettiğimiz beyaz kısmı kareler halinde dilimleyelim. Biz kare dedik ama siz isterseniz dikdörtgenler de yapabilirsiniz. Kabuklarımızı 2 bardak su ile tencereye koyalım ve kaynatmaya başlayalım. Kaynamaya başlayan karpuz kabuklarımızın üzerine şekerimizi ve karanfilimizi de ilave ederek kısık ateşte pişirelim. Karanfil isteğe bağlı olan bir durumdur, isterseniz koymayabilirsiniz. Kıvamı koyulaşmaya başlayınca altını kapayalım. Soğuyana kadar bekletelim ve iyice soğuduğunda kıvamına bakalım. Kıvamı olmaya yakın olan karpuz reçelimizi tekrardan ateşe alalım ve kaynatmaya başlayalım. Karpuz kabuğu reçelimiz iyice kıvam aldığında reçelimizin üzerine limon suyumuzu da ekleyerek 10 dakika daha kısık ateşte kaynatalım ve altını kapayalım. Reçelimizi sıcak iken kavanozlara koyarak ağzını kapar isek reçelimiz istediği kadar kalsın şekerlenme yapmaz.
Kireçte Karpuz Kabuğu Reçeli
Kireç suyuna yatırılan karpuz kabuğu reçel yapıldığında kıtır kıtır olur ve ağızda dağılır. Genelde akdeniz yöresinde yapılan kireç suyunda karpuz kabuğu reçeli yiyenleri hayrete düşürmektedir.
Bu karışımı iyice karıştıralım ve bir gece bekletelim. Kireç dibe çöker ve su yukarıda kalır. Üzerinde kireç köpüğü var ise bu köpüğü suyu bulandırmadan hafif bir şekilde alalım. Temiz suyumuzu üzerinden kireci hiç oynatmadan alalım ve bir tencereye koyalım. İşte bu su çok değerlidir. Bu su içerisine yukarıda anlattığımız gibi karpuz kabuklarımızın beyaz ve dilimlenmiş kare şeklinde kesilmiş kısmını koyalım ve 6 saat kadar bekletelim. Bekleme süremiz dolduğunda karpuz kabuklarımızı iyice suda yıkayalım ve tenceremize koyalım. Karpuz kabuğu reçeli tarifimiz yukarıdaki ölçüler ile yapılmaktadır ve aynı şeklide pişmektedir. Kireçte karpuz kabuğu reçelinin özelliği daha sert ve kıtır kıtır olmasıdır.
Karpuz Kabuğu Reçeli Faydaları
Karpuz kapuğunun beyaz kısmı çoğu kişinin bilmediği mucize niteliğinde faydaya sahiptir. Karpuz kabuğunun beyaz kısmında sitrülin maddesi vardır ve bu madde vucuda girdiği andan itibaren kan basıncını düşürerek kan dolaşımını hızlandırma etkisi sağlar.
- Karpuz kabuğunda amino asitler bulunur ve insan sağlığı acısından çok değerlidir.
- Beyaz kısmında az oranda şeker barındırmakta olup yüksek lif kaynağı ve potasyum yönünden de çok zengindir.
- Kanser önleyici özelliği olan karpuz kabuğunun restevetrol içeriği ile antioksidan özelliği vardır. İçerisinde A, B6 ve C vitaminleri yüksek oranda bulunan karpuz kabuğunda aynı zamanda da likopen bulunmaktadır.
- Citrulline maddesi vardır ki bu madde kaslar açısından çok değerlidir.
- Cinko ve Magnezyum bakımından da çok zengin olan karpuz kabuğunun beyaz kısmı bir çok hastalığa şifa niteliğindedir.
- Karpuz kabuğu reçeli de yaparak bu şifalardan yararlanmanız mümkündür. İlaç niyetine karpuz kabuğu reçeli yapıp sofranızda bulundurmanız çok faydalı olacaktır.
YORUM EKLE