Penye İpten Sepet Yapımı - kadinvsaglik.com

Penye İpten Sepet Yapımı

Penye İpten Sepet Yapımı

Penye İpten Sepet Nasıl Yapılır

Penye ipten sepet yapımı çok kolay, kolay olduğu kadar da örmesi çok zevklidir. Yapılan iş hemen bittiği için ördüğünüz ürünü hemen kullanma imkanı vardır. Penye ip kalın bir ip olduğu için örgü hemen biter fakat örerken dikkat etmek ve modeli örgümüze çok iyi uygulamamız gerekir. Özellikle sepet örümünde taban kısmı çok iyi oturtmak gereklidir. Yoksa istediğiniz kadar güzel örün, sepetin tabanı tam bir şekilde oturmamış ise yaptığınız sepetler güzel durmaz. Penye ipten örülen sepetler o kadar kullanışlılar ki onları çok amaçlı kullanmaktayız. Ev dekorasyonunda süsleme amaçlı kullanıldığı gibi banyo ve mutfakta eşyaları toplama amaçlı da kullanılmaktadır. Özellikle çekmece içlerini çok iyi toplayan bu sepetler yukarıda size gösterdiğimiz gibi mutfakta eşyaları toplama amacı ile de kullanılmaktadır. Yukarı ki modelimizde sepetimiz yuvarlak olduğu için sepetin alt tabanını da yuvarlak yapıyoruz. Yuvarlağımızı başlamadan sihirli halka ile başlıyoruz.


Sihirli Halka Nasıl Yapılır?

Sihirli halka bu tür ipleri örme amaçlı başlama tekniğidir. Zincir üzerine başlama metodu bu tür iplerde kalın olduğu için, kalın iplerde direk ip üzerine başlama yapılmaktadır. İpi elimiz ile bir yuvarlak yapıyoruz ve o yuvarlağa istediğimiz ilmek sayısın da başlıyoruz.

Penye İpten Yuvarlak Sepet Yapımı

Yukarıdaki sepetleri altı ilmek başlıyoruz ve ikinci sırada her ilmeğe iki adet batarak çoğaltıyoruz. Bu sırada çoğaltılan ilmekler çoğalmış ve 12 ilmek olmuştur. Onun üzerine yapacağımız sırada bir düz örüp bir diğer ilmekte çoğaltma yapıyoruz. Bu şekilde her sırada bir fazla düz örgü yapıyoruz ve tabanımızın düz bir şekilde olmasına dikkat ediyoruz. İstediğiniz büyüklükte olan yuvarlağımızın üzerini hiç arttırmadan örüyoruz ki yuvarlağımız sepet biçiminde olsun. Kenar boyunu ihtiyacınız ölçüsünde yapabilirsiniz. En üst sırada askıya asmak için 8 zincir çekin ve 3 ilmek atlayıp o şekilde batarak son sırayı örüp bitirin. Bakın ve istediğiniz kadar uzun olmadı ise ihtiyaçlarınız ölçüsünde değişiklik yapabilirsiniz. İki renkli yapabileceğiniz gibi tek renk de yapabilirsiniz. Bu sepetleri kalan penye ipleri değerlendirmek amaçlı da yapabilirsiniz. Üstlerini tek renkle yapıp bir uyum sağlayabilirsiniz.
Penye İpten Kare Sepet Yapımı

Penye İpten Kare Sepet Yapımı

Kare sepet yapımı için taban kısmını oturtmak çok önemlidir. Kare sepet yapımında öncelikle bilinmelidir ki kare sepet sadece 4 kenardan arttırılarak yapılır ve dört kenar haricinde arttırma yapılmaz. Sinirli halkayı 4 ilmekten başlıyoruz ve bu dört ilmek bizim kenar kısımlarımız olacaktır. Sadece bu dört ilmekten arttırma yaparak üzerlerini örüyoruz. Örme esnasında mümkün olduğunca sıkı ve ipi çekerek örün ki sepetleriniz sert ve bozulmasın. Kolalı gibi dursun eğilip bükülmesinler. Sepetimizin alt tabanını yaptığımız da üzerini hiç arttırma yapmadan örüyoruz ve istediğimiz ebada geldiğinde en üst sıranın kenarlarından örerek örme işlemini bitiriyoruz. İsterseniz iki kenarından tutma yerleri de yapabilirsiniz. Bu işlem icin sepetimizin kenar boyunun tam ortasını belirleyip bu ortayı baz alarak 4 ilmek örmeden atlıyoruz. 8 zincir çekerek 4 ilmeği örmeden atlıyoruz. Üst sırada zincirleri de sıkı iğne ile dolduruyoruz ve sepetimizi bitiriyoruz.

Hiç yorum yok