Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi - kadinvsaglik.com

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi
Turunç meyvesi akdeniz ikliminde yetişen ve kabukları bir çok hastalığa şifa olarak kullanılan bir meyvedir. Kabuklarından faydalanarak yapılan reçelde bu şifaya sahiptir. Turuncun bilhassa kabuklarının faydalarını bilseniz evinizden, sofralarınızdan hiç eksik etmezsiniz. Mutlaka evinizde ve softanızda bulundurmanız gereken çok şifalı bir besindir. Şekli  portakala benzeyen bu meyvenin reçeli de portakal reçeline benzemekte ve bu kabuklar da çok fazla vitamin, mineral ve öyle bileşenler vardır ki faydaları saymakla bitmiyor.
Turunç Reçeli 

Turunç Kabuğu Reçeli

Turunç Kabuğu Reçeli Malzemeler
  • 10 adet orta boy turunç
  • 5 bardak şeker
  • 2 bardak  su
  • 2 bardak portakal suyu
  • 1 adet limon suyu


Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi

Turunçlarımızın kabuklarını iyice yıkayalım ve bir bıçak yardımı ile çok az sürterek acısını çıkaralım. İnce dilimler halinde kabuklarımızı keselim ve iç kısmını çok hafif alabiliriz. Turunçlarımızın kabuklarını rulo şeklinde dolayalım ve bir yorgan iğnesi ile yorgan ipine sıkı sıkı geçirelim. Bir tencereye kabuklarımızı koyalım ve üzerlerini örtecek kadar su ilave ederek 15 dakika kadar kaynatalım. Suyumuzu dökelim ve içine soğuk su koyalım. Turunçlarımız bu su içinde 24 saat bekletelim ve beklerken en az 3 kez suyunu değiştirelim. Bir tencereye suyumuzu ve şekerimizi koyarak  kaynatalım ve şerbet kıvamına getirelim. Turunçlarımızı içine ilave edelim ve 2 bardak da portakal suyumuzu ekleyelim ve bir müddet daha kaynatalım. Kıvamı koyulaştığında içine limonumuzu da sıkalım ve bir 10 dakika kadar daha kaynatalım ve sıcak sıcak kavanozlara koyarak ağzını kapayalım.

Turunç Reçeli Antalya

Turunç Reçeli Antalya

Turunç Reçeli Antalya Malzemeler
  • 10 adet orta boy turunç
  • 5 bardak şeker
  • 2 bardak  su
  • 2 bardak portakal suyu
  • 1 adet limon suyu
Kireç suyu için  Malzemeler
  • 1 kase kireç
  • 4 litre su

Turunç Reçeli Antalya Tarifi

Antalya' ya özgü turunç reçelimizde de yapımımız kabuklu turunç reçelimizin yapımı gibidir. Malzemeler ve teknik aynı olmakla birlikte turunç kabuklarımız biraz daha büyük kesilmektedir. Resimdeki gibi  kalın kesilen turunç kabuklarımızı, acı suyu çıksın diye bir kaç gün suyu değiştirilerek bekletelim ve reçelimiz kıyır kıyır olsun diye bir gece de kireç suyunda bekletilir.
Kireç suyunu alabilmek için yapacağımız işlem
Bir kap içerisinde kirecimizi su ile karıştırıyoruz ve bir gece sabaha kadar bekliyoruz. Kireç sönecek ve dibe inecektir. Üstte duru bir su kalacaktır. Eğer suyun üzerinde bir kef yada köpük gibi bir şey varsa onu alalım ve duru suyumuzu alttaki kireci hiç kaldırmadan üstten üsten alarak bir kenara koyalım. Turunçlarımızın suda bekleterek acısını iyice çıkarmıştık. Kireç suyumuzu bir kaba alalım ve acısı çıkan turunç kabuklarımızı bir gecede bu kireçli suda bekletelim. Bu kireçli suda bekletme işi bir çok reçelde yapılmaktadır. Kireçli suda bekleyen meyve kıyır kıyır olur ve asla eriyip bozulmaz. Kireçli sudan çıkardığımız meyvemizi süzgece alıp yıkayalım.

Turunç Reçeli Antalya Yapımı

Turunçlarımızı diğer reçelde yaptığımız gibi rulo şeklinde katlayıp pamuklu bir ipe, iğne yardımı ile geçirir ve o şekilde açısını alır isek çok şık bir reçelimiz olacaktır. Acısını çıkardık bir gecede kireç suyunda beklettikten sonra turunç kabuklarını çok iyi bir şekilde yıkayalım ve bir tencereye suyumuzu ve şekerimizi koyalım ve kaynatalım. Koyulaşan şerbetimizin içerisine turunç kabuklarını ve portakal suyunu da ilave ederek bir müddet daha kaynatalım. Limon suyumuzu da ilave ederek 10 dakika kadar daha kaynatıp kıvamı iyice olunca altını kapayalım. Turunç reçelimizi hemen yiyecekseniz soğumasını bekleyin ama eğer yaz için saklayacaksanız sıcağı sıcağına kavanozlara koyun ve hemen kapaklarını kapayın ki reçelimiz hiç bozulmadan dayansın.

Turunç Reçeli Ne Zaman Yapılır

Turunç kış aylarında ve son bahar ayının bitimine doğru çıkan bir meyve olup çıkış tarihi portakalla aynıdır. Turunç reçelimiz kış aylarında yapılır.

Turunç Reçeli Faydaları

  • Turunç kabuklarında olan eşsiz bir özellik böcek ve yılan zehirlenmelerine  karşı etkili bir ilaç olmasıdır. Bunun yanında bütün zehirlenmelere karşı etkili bir ilaç niteliğindedir.
  • Turunç kabuğu halsizliği alır, iştah açar ve enerji verir.
  • Turunç kabuklarından yapılan bu reçel mideyi temizler, yaraları onarır , sindirim sistemini kuvvetlendir.
  • Turunç kabuğunun on iki parmak bağırsağındaki yaraları ve tüm bağırsak yaralarını iyileştirme özelliği vardır. Ülseri tedavi eden turunç kabukları böbrek ve mesaneyi temizlemekte ilaç olarak tavsiye edilir.
  • Turunç safta kesesini temizler ve safra kesesi hastalıklarını tedavi eder.
  • Turunç kabuklarından oluşan bu reçel kanı temizler, kansızlığı giderir ve kan dolaşımını kuvvetlendirir. Kanda yağlanmayı yok ederek kolesterolü de düşürmekte kullanılan kabuklar sayesinde vücutta yağ yakılımı sağlanır ve kilo alırım içinde şeker var diyen kişilere özellikle bu özelliği belirtmek gerekir çünkü içerisindeki şeker oranı kadar vücutta yağ yakılımı da sağlamaktadır.
  • Turunç kabukları ishali keser ve bağırsaklarda oluşan iltihapları kurutur.
  • Turunç kabukları kalp çarpıntısı olan hastalara özellikle verilir ve kalp ritmini düzenleyici bir ilaç niteliğindedir.
  • Çocuklara özellikle yedirilen bu reçel agresif çocukları yatıştırır ve sakinlik verir. Özellikle çocuklara verilen bu reçel ile çocuklara sakinlik verirken gelişimlerini olumlu yönde etkiler.
  • Turunç kabuklarındaki  bol kalsiyum sayesinde kemik ve diş gelişimini sağlar. 
  • Turunç kabukları stresi alır, insana bir rahatlama getirir ve özellikle unutkanlığı gidermektedir.
  • Turunç kabuklarından yapılan bu reçel mide bulantısını keser ve mideyi kuvvetlendirir.
  • Turunç kabuklarındaki bol C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çocuklarda hastalanmalara karşı özellikle hastalık önleyici etkiye sahiptir.
  • Turunç kabuklarından yapılan bu reçel romatizma ağrılarını giderir ve romatizmaya bağlı enfeksiyonları gidermekte kullanılır.
  • Turunç kabukları içinde bulunan anti kanser özelliği sayesinde kansere yakalanma riskini azalttığı uzmanlar tarafından belirlenmiştir. 
  • Turunç kabukları uykusuzluğu giderir ve insana bir rahatlama getirdiği için uykusuzluk problemi çeken hastalara özellikle tavsiye edilir.
Karanfilli Turunç Reçeli Yapımı, Turunç Reçeli, Turunç Kabuğu Reçeli, Turunç Reçeli Antalya, Turunç Marmeladı nasıl yapılır, Turunç Reçelinin Faydaları, tarifler,

Karanfilli Turunç Reçeli Yapımı

Karanfil tadı ve kokusu turunç reçeline özellikle çok yakışmaktadır ve enfes bir lezzet vermektedir. Denemeyenlere özellikle tavsiye edeceğimiz karanfilli turunç reçelimizi yaparken aynen reçelimizi yaptığımız gibi yapıyoruz ama karanfillerimizi tam turunçlarımızı koyarken ilave ediyoruz. Yukarıda verdiğimiz ölçüler için 10 adet karanfil tanesi yeterli olacaktır.

Tarçınlı Turunç Reçeli

Reçelimizi yukarıdaki tarifteki gibi yapıyoruz fakat turunçlarımızı koyarken içine 2 adet tarçın kabuğu da ilave ediyoruz. Tarçının harika lezzeti ve kokusu turunçla birleştiğinde mükemmel bir lezzet ve koku oluşacaktır. Tarçın kabuğumuzu reçelimiz pişince içerisinden alabilirsiniz.

 Turunç Marmelatı

Turunç Marmelatı


Turunç Marmeladı Malzemeleri
  • 10 adet büyük boy turunç
  • 1 kg şeker
  • 2 bardak portakal suyu
  • 1 adet limon suyu

Turunç Marmelatı Tarifi

Turunç kabuklarımızı soymadan çok hafif bir şekilde rendeler gibi üzerindeki acı kısmı almaya çalışıyoruz. Turunç kabuklarımızı rendenin kalın tarafıyla rendeliyoruz ve bir tencereye üzerlerini örtecek kadar su koyarak 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Suyunu döküp üzerine soğuk su ilave ederek bir gün devamlı suyunu değiştirerek bekletiyoruz. Suyunu süzdüğümüz turunç kabuklarımızı bir tencereye alarak üzerine şekerimizi ve sularımızı ilave ediyor ve kaynatmaya başlıyoruz. Kısık ateşte dibi tutmaması sağlanarak karıştırarak pişirdiğimiz marmeladımıza limonumuzu da sıkalım ve bir 10 dakika kadar daha pişirelim ve ocaktan alalım. Sıcak sıcak cam kavanozlara aldığımız marmeladımızın kapaklarını hemen kapayalım ve kapakları ters çevirerek koyalım. Bu yöntemle kavanozlara konan reçel ve marmelatlar istendiği kadar saklana bilirler. Bu reçelin ve marmeladın yaz aylarında da şifasından yararlanmak için bol bol yapılmasını ve bu yöntemle saklanmasını öneririz.

 

Hiç yorum yok