Göz Retinası Nedir - kadinvsaglik.com

Göz Retinası Nedir

Göz Retinası Nedir

Göz Retinası Nedir


Göz, ilk bakışta basit görünen ne var ki zaten çok komplike bir yapıya sahip bir organımızdır.

Gözdeki en hayati bölümlerden biri de retinadır. Retina göz küresinin arka bölümünü bir duvar sayfası gibi çevreleyen çok ince bir tabakadır. İçerisinde olan damarların ağ ve benzeri yapısı nedeniyle de, ağ tabakası olarak da adlandırılmıştır.

Retinanın göz küresinin içerisine bakan bölümünde ışığa ve renge hassas yani duyarlı milyonlarca hücre vardır. Bu hücreler gözün ön bölümünden gelen ışık sinyallerini algılar ve o sinyalleri elektrik sinyallerine dönüştürerek göz sinirine (optik sinir) aktarırlar. Göz siniri de bu sinyalleri beyne göndererek görüntünün beynimiz tarafından algılanmasına yardımcı olur.

Göz siniri elekli bir delik sisteminden kolayca çıkarak beyne varır. Optik sinirin başladığı noktaya optik disk veya papilla ismi verilmiştir. Retinanın ortasında bulunan optik diskte ışığa duyarlı hücreler olmadığından ışık algılanmaz ve bu nedenle de optik sinir kör nokta olarak adlandırılmıştır.

Retinanın şakağa doğru var olan temporal kısmında makula vardır, makulanın ortasında da sarı nokta olarak adlandırılmış fovea vardır.

Foveada ışığa duyarlı hücreler çok fazladır ve burada keskin olarak görmemizi sağlamaktadır. Örneğin fovea okuma, araba kullanma, yüzleri tanıma gibi pek çok fonksiyonlardan sorumlu bir bölümdür.

Retina, göz doktorları tarafından göz dibine oftalmoskop ismi verilen bir cihazla seyredildiğinde ancak bu şekilde görülebilir. Göz dibini seyrederek retinadaki yapılarda, kan damarlarında bir eksiklik var olup olmadığı teftiş edilir. Bu bilgiler sarı nokta rahatsızlığı, diyabetik maküler ödem ve de retinal ven tıkanıklığı gibi bir çok retina hastalıklarının teşhisinde büyük önem arz etmektedir.

Göz gelimi, sarı nokta rahatsızlığında örneğin yaşa bağlı makula dejenerasyonunda (YBMD) , retinadaki kan damarlarında bozunumlar ve de bunun neticesinde sıvı ve kan sızıntıları olmaktadır. Sarı noktanın altında anormal damar büyümesi görülür ve de bu retinada zarara neden olur.

Diyabetik maküler ödem, isminden de anlaşılacağı üzere, diyabetli (şeker hastalığı) insanları çok etkileyen bir rahatsızlıktır. Kan şekeri düzeyinin uzun süre çok yüksek olması sonucunda, retinadaki damarlarda hasar görülür. Zarar görmüş kan damarlarından sıvı sızıntısının başlaması, makulanın merkezinde ödem ve de görme bulanıklığına sebep olur.

Genellikle yaşlılarda görülen retinal ven tıkanıklığında, pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon insan bedeninin farklı bölümlerinde de damar hastalıkları benzer sebeplerle, retina damarlarının bir kan pıhtısıyla tıkanması neticesinde kan retinada toplanır. Bu nedenle de makulada şişme (ödem) ve de görme bozuklukları meydana gelebilir.

Kataraktın Belirtileri Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok