Portakalın Faydaları Nelerdir - kadinvsaglik.com

Portakalın Faydaları Nelerdir


Portakalın Faydaları Nelerdir

Portakaldaki Vitaminler

Portakalın faydaları nelerdir, tazecik sıkılan portakal suyunun faydaları, Çöpe attığımız portakal kabuğunun faydaları nelerdir, portakal çayı nasıl demlenir ayrıntıları ile yazdığımız makalemiz size portakalın ne kadar şifa yüklü olduğunu anlatmaktadır.
C vitamini bakımından zengin olan portakal, turunçgiller familyasından bir meyve olup ağacının boyu 2 ile 10 metreyi bulmaktadır.  Sadece C vitamini bakımından değil bir çok vitamin bakımından da zengin olan portakal içeriğinde yüksek oranda B vitamini, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, organik meyve asitleri ve şeker yönüyle de çok yüksek değerlere sahiptir. Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan portakal aynı zamanda da kış aylarında en çok yenen meyvelerindendir. Altın sarısı yada kırmızı kabuklara sahip olan bu meyve kabuklarından portakal esansı, çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı elde edilmektedir. Meyvesindeki eşsiz faydaların yanı sıra kabuklarından reçel yapılan bu meyvenin reçeli ve portakal kabuğunun faydalarından yararlanmak için  yapılan portakal kabuğu çayı da eşsiz şifaya sahiptir.

Portakalın Faydaları Nelerdir

Portakalın sadece bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek grip gibi soğuk algınlıklarında bizi kuvvetlendiren bir meyve olmaktan çok öte faydaları vardır. Aslında portakal içindeki B vitamini ve fosforun zenginliği ile sinir sistemini kuvvetlendiren bunun yanında da bedeni kuvvetlendirir, kanı temizler, karaciğeri güçlendirir, vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atar ve bunun gibi bir çok sayacağımız faydalara sahiptir. Ayrıca portakal çayı da demlenen portakalın spazm giderici özellikleri de vardır. Kabuklarında ayrı fayda, yaprakları ayrı faydalı, suyu ise eşsiz faydalara sahip bir meyvedir.

Portakal Bağışıklık Sistemine Çok Faydalıdır:  C vitamini bakımından çok zengin olan bu meyve bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklarla mücadelede bize yardımcı olur. Portakalın faydaları arasında vücut direncini arttırmak  hastalıklara yakalanma riskini azaltırken, vücuttan toksinlerin de  atılımını sağlar.
Böbrek Taşlarını Dökmekte Portakalın Faydaları Arasındadır: Böbreklerde oluşan taşları düşürmekte yardımcı olan portakal böbreklerimizi temizlemekte çok büyük bir tedavi edicidir.
Kolesterolü Düşürmekte Portakalın Faydaları Arasındadır: Yağların emilimini yavaşlatan portakal içerisinde bulunan hesperitin ve pektin maddeleri sayesinde kolesterolü düşürür.
Romatizma Tedavisinde Etkilidir: Romatizma şikayetlerinde özellikle önerilen portakal düzenli kullanıldığında bu şikayetin tedavisinde yardımcıdır.
Portakal Kanserle Mücadelede Etkilidir: Portakal bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltarak zararlı hücre oluşumunu engeller ve kolon kanseri, akciğer kanseri, cilt kanseri, meme kanseri gibi kanser türlerinin içinde bulunan D-linonene adlı bir bileşen sayesinde engeller.
Portakal Zihni Kuvvetlendirir: İçerisinde bulunan folik asit sayesinde beyin işlevlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olarak zihni kuvvetlendirir ve unutkanlık gibi şikayetlerden insan vücudunu korumaktadır. Ayrıca ayzarmır gibi unutkanlıklarla başlayan bu rahatsızlığa yakalanma riskini azaltır.
Portakal Cildi Nemlendirmeye Yarar: İçerisinde bulunan doğal yağ bileşenleri sayesinde ciltteki kurulukları yok ederek cildi nemlendirerek sağlıklı olmasını sağlamak portakalın faydaları arasındadır.
Portakalın Faydaları Arasında Kemik Sağlığını Korurmakta Vardır: Başta kemik erimesi olmak üzere kemikleri kuvvetlendiren portakal içerisinde bol bulunan kalsiyum hem kemik hemde diş sağlığını korumaktadır.
Portakal Sindirim Sistemini Güçlendirir: İçerisinde bulunan bol lif sayesinde sindirim sistemini düzenli çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini kuvvetlendirir.Düzenli içilen portakal kabuğu çayı sindirim sistemi için çok faydalıdır.
Portakalın Faydaları Ülser Tedavisinde Etkilidir: Ülser tedavisi esnasında vücuda yardımcı olan bu besin içerisindeki yüksek lif sayesinde bu hastalıkla mücadelede çok etkili bir besin olan portakal bu özelliği ile portakalın faydaları arasındadır.
Damar Sertliğini Yok Eder Kalbi Korur: Portakal içerisindeki bileşenler sayesinde damarları temizler, damar duvarlarını kuvvetlendirir ve kalp sağlığı için bulunmaz bir nimettir.
Enfeksiyon Tedavisinde Yardımcıdır: İçeriğinde bulunan  flavonoidler ve polifenoller viral enfeksiyonlarla savaşmakta vücuda yardım ederken hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.
Portakal Şeker Hastalığının Tedavisinde Yardımcıdır: Şeker hastalığının tedavisinde düşük şeker içeriği ile bu hastalıkta yardımcı meyvelerdendir. Portakal kabuğunun faydaları arasında şekeri düşürmekte vardır her gün portakal kabuğu çayı içmek çok faydalıdır.
Portakal Cilt Sağlığı İçin Çok Faydalıdır: Ciltten ölü hücrelerin temizlenmesini sağlayan portakal, hücre yenilenmesini sağlar, sivilce oluşumunu engeller, akne tedavisinde yardımcıdır, siyah nokta oluşumunu engeller ve en önemlisi cildin hava almasını sağlar. Güneş ışınlarından cildi korur ve cildimize sağlık ve parlaklık verir.

Portakal Suyunun Faydaları

Portakal sıkılıp hemen içilmesi gereken meyve sularından olup, içeriğindeki besinlerin bekletmeden içilmesi halinde çok fazla sayıda hastalığa şifa vermektedir. Bunların en başında aşağıda sayacağımız hastalıklar gelmektedir. Hazır meyve suları bu şifalara sahip değildir ve içerilerindeki katlı maddeleri sayesinde onlara koruyuculuk, bozulmazlık kazandırır ve içilmesi sakıncalıdır. Bu şifalara taze sıkılmış bekletilmeden içilen portakal suyu sahiptir.
  • Portakal suyunun faydaları içeriğindeki yüksek vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi korumaktadır.
  • Bağışıklık sistemi vücudun kalkanı olmakla birlikte kanserle mücadele eden vücudun askerleridir  ve içeriğindeki bir çok vitamin ve mineral sayesinde kanserle mücadelede bizi korumaktadır. 
  • Portakal suyunun faydaları ülser tedavilerinde önerilen çok etkili bir meyve suyudur.
  • Böbreklerde oluşan böbrek taşlarının tedavisinde kullanılan bu meyve suyu aynı zamanda da böbrekte taş oluşumunu önlemektedir.
  • Kansızlık tedavisinde önerilen bu meyve suyu düzenli içildiğinde kansızlığa şifa olarak bilinmektedir. Portakal suyunun faydaları arasında aynı zamanda kanı temizlemek ve kan dolaşımını düzenlemek vardır.
  • Cildi koruyan portakal suyunun faydaları arasında ciltten ölü hücreleri atar, cildi yaşlanmalara karşı korur ve gençlik kazandırır. Düzenli olarak içilen bu su sayesinde cildin güzelleştiği gözle görülmektedir.
  • İçerisindeki kalsiyum sayesinde kemik gelişimini kuvvetlendirir ve özellikle çocukların içmesi gereken bu meyve suyu çocukların kemik gelişimi için çok faydalıdır.
  • Özellikle çocukların kemik, diş ve zihin gelişiminde çok etkili olan bu meyve suyu çocuklarda kansızlığa ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmekte çok faydalıdır.
  • Kan basıncını düzenleyen portakal suyu bu sayede kalp sağlığını koruyan eşsiz bir besindir

Portakal Kabuğunun Faydaları

Portakal Kabuğunun Faydaları

Portakal kabuğunun faydaları çok bilmez ve sadece portakalı yer yada suyunu sıkar kabuğunu da atar gideriz. Portakal kabuğunun faydalarının aslında ne kadar çok şifalı olduğunu bilsek bu kabuklara daha fazla değer verir ve şifalarından faydalanmaya çalışırdık
  • Portakal kabuğunun faydaları içerisindeki flavonoidler C vitaminleri sayesinde kanser hücrelerinin oluşumu engellenmektedir. Kanserle mücadelede eşsiz bir besin olan bu kabuklar çayı demlenip içildiğinde bizlere çok faydalıdır.
  • Portakal kabukları içerisinde bulunan yağ asitleri sayesinde vücuttaki yağların yakılmasını sağlayan bu meyve kabukları zayıflatmakta ve kilo yakılımında çok faydalıdır. Demlenip çayı içildiğinde yağ yakar ve kilo vermemizi sağlar.
  • Düzenli içilen portakal kabuğu çayı kolesterolü düşürür ve dengelenmesini sağlar.
  • Ağız kokusunu alır ve ağız iltihaplanmalarını gidermekte yardımcı olur.
  • Astım ve bronşite çok etkili bir ilaç olup solunum sistemi hastalıklarında şifa vericidir. Öksürük şikayetlerinde tedavi idicidir ve akciğerlerde oluşan balgamı kurutmakta çok faydalıdır.
  • Enfeksiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olan bu kabuklar sayesinde enfeksiyonlu hastalıkları ile mücadelede bize yardımcıdır.
  • Portakal kabukları çok ince doğranarak kurutulmalı ve ister yaz ister kış aylarında salata yada çayı demlenerek içildiğinde  bir çok hastalığa şifa vericidir.
  • Portakal kabuğu çayı içildiğinde kabızlık şikayeti olan hastalara çok faydalıdır.
  • Uykusuzluk probleminin tedavisinde çok faydalıdır.
  • Anne sütünü arttırırarak annenin ve bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.
  • Portakal kabuğunun faydaları arasında çayını içmek midedeki şişkinliği giderir ve gaz ağrılarını ortadan kaldırır.

Portakal Kabuğu Çayı 

Portakal kabuğu çayı demlemek için kabukları iyice yıkanır ve çok ince bir şekilde doğranır. Doğradığımız bu kabukları kurutarak çay demlemekte faydalanırız. Bir fincan sıcak su ve bir tatlı kaşığı portakal kabuğu konarak 10 dakika kadar demlenmek için bırakılır. Demlediğimiz bu çayı ister sıcak isterse soğuk olarak içebiliriz. İçimi çok lezzetli ve kokusu çok güzel olan bu çayı istersek bal ile de tatlandırabilirsiniz.

Portakalın Zararları


  • Portakal her kezin sağlıkla yemesi gereken çok vitaminli bir besindir ve aslında bilinen bir zararı da yoktur.
  • Aşırı tüketildiği hallerde kan şekerini yükselttiği için zararlı olabilir.
  • Aşırı tüketildiğinde hassas bünyeli insanlarda alerjik reaksiyonlar göstererek ciltte kızarıklıklar gösterebilir.

Hiç yorum yok