Parke Çeşitleri ve Özellikleri
Parke çeşitleri ve özellikleri nelerdir bir çoğumuz çok bilmiyoruz. Parke alırken nelere dikkat etmeliyiz daha iyi anlayabilmek için bu makaleyi mutlaka okumalısınız. Parkelerin nasıl yapıldığını alırken hangi parke iyi, daha uzun kullanılır nasıl yapılmıştır bilmek gerekmektedir.
Parke, yer döşemesinde kullanılan ağaçtan yapılan yer döşeme malzemesidir. Evlerimizin yerlerini döşediğimiz, evimize şıklık ve kalite katan bu yer döşemesi ağaç ve ağaç ürünlerinden yapılan çeşitleri ile çok çeşitli renklerde ve desenlerde ağacın tüm şıklığı ve doğallığı ile evimize güzellik katar. Çok sayıda parke çeşidi vardır.
Masif Parke
Parke Modellerinden Masif Parke (Geleneksel Parke) Nedir?
Ağacın iyi kurutularak, 15-20 cm boylarında ince şeritler halinde kesilerek yer döşemesi haline getiriliş şeklidir. Parke modellerinden geleneksel parkeye masif parke adı verilir. Bu parke çeşidi tamamen ahşaptır. Masif parke yapımında gürgen, meşe, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Masif parke diğer parke türlerine göre daha pahalıdır.Masif Parkenin Özellikleri Nelerdir?
- Masif parke doğaldır.
- Masif parke sağlıklıdır.
- Estetik görünür.
- Sıcak tutar.
- Çok uzun ömürlüdür, senelerce kullanılır.
- Ses ve ısı yalıtımı çok iyidir.
- Doğal ağaç olduğu için çevre dostudur.
Masif Parkenin Bakımı Ve Kullanımı Nasıldır?
- Nemli bir bezle silinerek tozu alınır. Başka hiç bir bakım gerektirmez.
- Cilası yapılan parke çok uzun yıllar cila işlemi istemez. Mobilyaların verdiği zarardan çok etkilenmez. Evlerde normal sertlikte cila kullanılırken iş yerlerinde sert trafik cilalar kullanılarak bozulması ve çizilmesi önlenir.
- Parkenin mobilya taşınmasında ve çekerken çizilmemesi için, kaldırarak taşıma yada altlarına tabanlık kullanılması önerilir.
- Genellikle açık renk parkelere parlak, koyu renk parkelerde ise mat cila uygulanır. Böylelikle parkenin doğal görüntüsü, içindeki damarlar en ince ayrıntılarına kadar görünmüş olur.
- Cilası aşınmış, zamanla çizilmiş olan parkelere istenildiği kadar zımparalama işlemi ve cila işlemi yapılabilir.
- Sistire yani zımparalama işlemini, işinin ehli kişilerce yapılması gerekmektedir. Bu işlem doğru yapılmazsa cilada dalgalanmalar oluşur. Buda parkemizde güzel durmaz.
Parke Uygulaması
- Parke uygulamasında, 20x60x300cm lik parke parçaları tutkal yardımı ile yer zeminine yapıştırılır.
- Ara boşlukları tutkal ve zımpara talaşı karışımından elde edilen bir macunla doldurulur.
- Duvarlar ile parke bitimleri tutkal ile iyice doldurulur ve duvarlardan gelen suyun ve nemin parkeye ulaşması engellenir.
- Kenarlarına parkemizle aynı renkte ahşap süpürgelikler çakılır.
- Kalından inceye doğru gelen zımpara çeşitleri ile parke zımparalanır ve üzerine cila atılarak kurumaya bırakılır.
- Kuruyan parkemiz kullanıma hazır hale gelir. Masif parke uygulaması kaliteli iş gücü gerektirir. Masif parke ahşabın doğal yapısına dokunulmadan yapılan ve istendiği kadar sistire yani zımparalama işlemi yapılır ve istendiği kadar cilalama yapılabilen parkedir.
Laminat Parke
Parke modellerinden Laminat Parke, üzerindeki ilk kat malzeme kağıdın matbaada istenilen desenlerde ve renkte reçine emdirilmesi sureti ile elde edilen kaplamadır. Reçine emdirme işlemi kağıt emprenyeleme adı da verildiği için o adla da bilinir.Emprenyeleme reçine malzemelerinin kağıda emdirilerek, kağıdın fırında kurutulması işlemidir. Nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan MDF ve HDF yonga levhalar üzerine yapıştırılması ile elde edilir. Bu işlen ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak çok özel tekniklerle yapılmaktadır. Çok büyük tabakalar halinde üretilen levhalar, istenilen boy ve ebatta kesilirler. Ekleme yerlerindeki oluklar açılır ve evlerimize döşenecek hale gelerek paketlenirler. Bu parke çeşidi, cilalama ve düzleme gibi bir işlem gerektirmez. Günümüzde uygun fiyatları ve çok çabuk döşendiği için en yaygın olarak kullanılan parke çeşididir. 1950 yıllarında üretilmeye başlayan bu parke çeşidi üreticisinin adı ile anılmaktadır.
Ülkemizde çok fazla kullanılmaktadır.
Laminat Parkenin Özellikleri
- Ekonomik olarak çok daha ucuzdur.
- Ahşap parkeden ise bu parkenin bakımı daha kolaydır.
- Bu parkede renk, desen ve doku çeşidi çok fazla olduğu için bu parke çeşidi her tür zevke hitap edebilir.
- Aşınmalardan, çizilmelerden, ısıdan, sigara yanıklarından, darbelerden, güneş ışıklarından etkilenmezler.
- Evler, iş yerleri, oteller, alışveriş merkezleri, bankalar gibi kalabalığın çok olduğu yerler içinde çok uygundur.
Laminat Parke Malzemeleri
Kağıt baskıların recine emdirilerek üs katman oluşur. Bu rengini veren tabakanın üzerine geçirilen film tabaka ve rengini veren tabaka altındaki nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan MDF ve HDF yonga levhalar üzerine yapıştırılması ile elde edilir. En altta parkeyi koruyan bir tabaka daha mevşuttur. 4 tabakadan oluşur. Teknik özelliğinde daha detaylı anlatıyoruz.Laminat Parke çeşidi üç grupta toplanır
- HPL yüksek basınç laminatları
- CPL sürekli basınç laminatları
- DPL direkt preslenen laminatları
HPL grubuna giren bu parkeler, termoset esaslı olup bu parke grubundaki parkeler termoset reçinesi ile işlem görürler. Termoset esaslı reçinelerin ısı ve basınçla oluşmasının sebebi sonradan bu parkelerin ısıdan bozulamayıp, ısıya dayanıklı olmalarını sağlar. Parke modellerinden laminat parkelerde tüm filimler bu malzeme ile işlem görür.
Laminat Parke Teknik Özellikleri
- Overlay Tabakası: Bu tabaka selülozik esaslı içinde alüminyum oksit parçaları konulmuş olan film tabakadır. Bu tabaka içinde bulunan alüminyum oksit parçaları aşınma çizilme ısıya karşı mukavemeti sağlayan temel unsur olup laminat parkeyi benzer parkelerden ayıran en önemli farkıdır.
- Dekorative ( Desen Kağıdı) Tabakası: Sonsuz renk ve desen ile üretilen bu malzeme olarak kaliteli odun kağıdı kullanılan film tabakadır. Parkemize desenini ve rengini veren tabaka budur.
- HDP Tabakası: Kanserojen madde içermeyen bu tabaka yüksek yoğunlukta lif levha tabakasıdır.
- Backer (Balans Kağıdı) Tabakası: Stabilizasyonu sağlayan, nemden ve çarpılmadan koruyan parkemizin en alt tabakadır.
Laminat Parke Kalınlığı Nedir?
6 mm ile başlayan kalınlıkta olup, 8mm, 10 mm, 12mm 14 mm kalınlığa kadar erişirler. Parkede önemli olan kalınlık değil yoğunluğunun ne olduğudur. Unutmamak gerekir laminat parke sıkıştırma talaştan yapılır. Parkenin üzerinde alt sağlamlık derecesi yazmaktadır. 5.1 küpte ne kadar HDP kalınlığı olduğu belirtilir. Bu malzemenin kalitesini belirler.Parke Modellerinden Laminat Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz
- ISO 9002 Belgesine sahip olup olmadığına dikkat edin.
- Kullanmayı düşündüğünüz yerin kalabalıklığına yani trafik yoğunluğuna uygun dirençte olan parkeler tercih edilmelidir. 21, 22, 23, sınıfları konut için kullanıma 31, 32, 33 sınıfları ise iş yerleri için kullanıma uygundur. Her markada bu sınıflar birbirlerine denk gelmeye bilir. Evlerde çok kullanılmayan yatak odaları gibi yerlere 21, 22 sınıfları uygun olabilirken. Çok geçişin olduğu mekanlar çok aşınma olacağından o gibi yerlere 31 den başlayan sınıflar uygun olur. Bu derece büyüdükçe basınç derecesi arttığından daha dayanıklıdır.
- Üzerinde alt sağlamlık derecesi belirtilmelidir. Yani 5.1 m küpte ne kadar HDP kullanıldığı belirtilmelidir. Bu bize malzemenin yoğunluğu hakkında bilgi vererek malzemenin kalitesini öğrenmemizi sağlar. Parkenin kalınlığı değil, yoğunluğu daha önemlidir.
- Üzerinde yazan garanti süresi sizi aldatmasın, malzemeyi satan satıcının verdiği güven de çok önemlidir.
- E1 belgesi olmasına dikkat edin
- Mavi melek amblemi olmasına dikkat edin. Bu amblem sağlığa zararlı bir madde bulunmadığını ifade eder. Eğer bu amblem yoksa kesinlikle almayın.
Laminat Parkenin Uygulaması
- Laminat parke döşemesi çok çabuk olan bir parkedir.
- Altına oda ebadında bir naylon serilir. Bu naylon parkeyi alttan gelen nemden korumaya yarar.
- Üzerine bir şilte serilir, bu şilte parkenin daha rahat döşenmesini sağlarken ısı ve ses yalıtımı da yapar.
- Üzerine laminat parke döşemesi yapılır. Çok çabuk bir şekilde döşenen parkeler takoz yardımı ile döşenir.
- Döşeme işlemi bittikten sonra oda kenarları parke ve duvar ara boşlukları tutkal ile iyice doldurulur. Bu işlem sayesinde oda duvarlarında oluşan nem ve suyun parkeye gelmesi önlenir.
- Döşenen parkenin kenarlarına onunla aynı renkte ve desende olan süpürgelikler çakılır.
Laminat Parke Şilte Kalınlığı
Bu kalınlık tamamen yer zemininin durumuna bakarak belirlenir. Laminat parke eğer önceden zeminde masif parke var ve o parke sökülmeden onun üzerine döşenecekse, alttaki parke hava alamayacağı için zamanla kabarmasına neden olacağı için buraya döşenecek beyaz şiltenin 2mm kalınlığında olması yeterli olacaktır.Laminat parke altına döşenen şilte ne kadar kalın olursa laminat parkenizde esnemeler o derece fazla olur. Bu da laminat parkenizin garanti kapsamına girmesini engeller. Kalınlık ne kadar ince olursa parkenizde esnemeler olmaz ve parkeniz daha uzun dayanır. Bu yüzdende 5mm üzeri olan şilte kalınlıkları sakıncalıdır. Altında sadece zemin var ise önerilen kalınlık 5 mm dir.
Lamine Parke
Parke modellerinden lamine parke, bu parke çeşidi genellikle üç katmandan oluşmaktadır. Direk zemin kaplaması olarak kullanılmayan, ucuz ahşap malzemelerin, birbirine yapıştırılıp üzerine de çok ince bir tabaka halinde ağaç kaplama yapılması ile oluşur. Üst katmanda ağacın kendisi çok ince bir tabaka halinde vardır. Damarları birbirine dik olarak gelecek şekilde döşenen bu parke cilalanmış olarak döşenir ve daha sonradan cila ve düzeltme işlemi gerektirmez. Lamine parke masif parkeden daha pahalıdır. Çünkü bu parkeyi üretmek yüksek teknoloji istemektedir. Lamine kelimesi yapıştırma anlamına gelir ve bu parkenin üst yüzeyi cilalı, boyalı, eskitilmiş vb. seçeneklerle bitmiş olarak satılır. Birbirine yapışan katmanlardan oluşur ve üst katman 3-6 mm kalınlığında olur.Lamine Parkenin Özellikleri
- Uzun ömürlü olması
- Kullanımının kolay olması
- Tamamı ağaç katmanlardan oluşan lamine yüzde yüz doğaldır.
- Kolay kolay rutubet almayan yapısı ile çok dayanıklıdır.
- Çok şık ve kaliteli olması
- Cila istemeden uzun yıllar dayanabilmesi
- Döşendiği her alanda kendini göstererek çok çeşitli olması
- Aşınmalardan ,çizilmelerden etkilenmemesi
Lamine Parken Teknik Özellikleri
- Üst katman optimum 4 mm ağaç
- Orta katman 8 mm ağaç
- Alt katman 2 mm ağaç
Lamine Parke Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Parke modellerinden lamine parke alırken üst tabakanın kaç mm olduğuna dikkat ederek alınmalıdır. Normal dışı yapılan lamine parkelerde üst tabaka 1-2 mm kalınlığında ise bu parke silme işlemlerinde üst tabaka kalınlığı iyice inceldiğinden alt tabaka gözükür ve ömrünü tamamlamış olur.
- İster tek parça yani plank, ister üç parça yani 3-strip olarak döşenen parkelerde kot farkı olması ara boşluklar yapar, aralardan su damlacıkları sızar ve parkeye yerleşerek şişmeler oluştururlar. Bu parkeler döşeme esnasında sıkı kenetlenmiş olmalıdırlar.
- Kaç kat olduğuna dikkat edilmelidir. İki kattan oluşan parke, üç kattan oluşana göre daha esnek yapıdadır ve kullanım zorluğu yaşatır.
- Eğer iki katlı bir lamine parke almışsanız bunu döşetirken mutlaka yere tutkal yardımı ile tutkallanarak döşetmeniz gerekmektedir. Yoksa ara boşluklar oluşturur ve yürüdükçe ses yapar.
- 3 katlı parke laminat parke gibi döşenebilir.
Lamine Parke Nasıl Döşenir?
- Bu parkeyi döşemek çok kolay ve çabuk döşenir.
- Laminat parke gibi döşeme tekniği uygulanır.
- Alt kata bir naylon serilir. Bu naylon alt zeminden gelen nemi parkeye geçmesini önler.
- Naylonun üzerine bir şilte serilerek sesi ve ısıyı geçirmemesi sağlanır. Aynı zamanda döşenen parkenin yere daha rahat oturmasını sağlar.
- Eğer lamine parke 2 katmanlı yapıda ise mutlaka yere döşenirken zemine tutkallanarak döşenmelidir.
- Döşeme işlemi bittikten sonra oda kenarları tutkalla doldurulur. Bu doldurma işlemi yan duvarlardan gelen su ve nemin parkeye geçmesini önler.
- Lamine parke döşeme işlemi bittikten sonra onunla aynı renkte ve desende süpürgelikler kenarlara çakılır.
Rabıta Parke
Bu parke çeşidi en çok kendini gösteren ve en beğenilen parkeler arasındadır. Rabıta parkelerin tercih edilmesindeki en büyük etken çok sağlıklı olmalarıdır. Parke modellerinden rabıta parke çok dayanıklı ve uzun ömürlü bir parkedir. Ses ve ısı sorunu yaşayanların özellikle tercih ettikleri bu parke çeşidi ısıyı ve sesi geçirmez. Eviniz aşırı derecede soğuk ise bu parke modelleri sizin için çok iyi bir tercih olacaktır.Tamamı masif olarak üretilen bu parke sert, dayanıklı ve uzun ömürlü ağaçlardan özel olarak yapılırlar. Tamamı masif ağaç olan bu parke çeşidi istenildiği kadar sistire yani zımpara yapılarak kullanılabilir. Bu da size uzun yıllar ilk kez döşetmişsiniz gibi kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Rabıta Parkenin Özellikleri
- Bu parke son derece sağlıklıdır.
- Doğaldır ve çevre dostudur.
- Çok güzel görünümdedir.
- Rabıta parke ısı ve ses konusunda size iyi bir izolasyon imkanı sunmaktadır.
- Tamamı masif ağaçtan üretilen bu parke çok uzun süre kullanım kolaylığı sağlar ve çok dayanıklıdır.
- İstenildiği kadar sistire yapılabilir.
- Bu parkeyi özellikle konutlar, villalar, restoranlar, oteller, alışveriş merkezleri ve iş yerleri kullanmaktadır.
- Çok pahalı da olmayan bu parke çeşidi bütçenizi de zorlamaz.
Rabıta Parke Uygulaması
- Masif parke gibi döşenen rabıta parke araları masif parkedeki gibi talaş ve tutkalla doldurulur.
- Duvar kenarlarına gelen kısımlar tutkallanarak nemden ve sudan parkenin etkilenmemesi sağlanır.
- Kenarlarına aynı renklerde süpürgelikler çakılır.
- Cilası yapılan parke istendiğinde sistire ve cila işlemi yapılabilir.
Thermowood Nedir?
Thermowood, ahşabın yüksek ısıya tabi tutularak içinde bulunan reçinesi alınarak elde edilen bir üründür. Bu işlem sırasında ahşabın hücre yapısı değişir. Hücre yapısı değişen ahşam nem almaz, nemli yerlerde ahşaptan daha dayanıklı hale gelir. Bu işlem sırasında sadece ısı kullanılır. Kesinlikle hiç bir kimyasal kullanılmaz. İzolasyon malzemesi olarak döşenir. Çok güzel görünen bu ürün stabilitesi ve reçinesiz olması ile; saunalar, iç mekan panelleri, mobilyalar ve yer döşemeleri için iyi bir seçenektir. Odunun dayanıklılığında önemli bir artış gösteren bu ürün sayesinde mantar oluşumu önlenir ve rutubet olayını da % 50 azaltır. Kapı, pencere, dış mekanlarda da kullanılabilen bu ürün son derece dayanıklıdır.Thermowood Özellikleri Nelerdir?
- Çok özel bir renk ve parlaklığa sahiptir.
- Neme çok dayanıklıdır.
- Mantar ve çürüme yapmayan bir yapısı vardır.
- Deforme olmaz ve çok dayanıklıdır.
- Bu ürün boyanabilir, istenirse yağlanabilir.
- Isı yalıtımı çok üst düzeydedir.
Thermowood Nerelerde Kullanılır?
- Lambri olarak iç mekanlarda kullanılmaktadır.
- Çok üst düzey bir yer döşemesidir.
- Teras Kaplamaları yapılır.
- Bahçe Mobilyaları yapılır. Çocuk Oyun Alanı Ekipmanları döşenir
- Sauna Panelleri döşenir.
- Doğramalar döşenir.
- Havuz Kenarları
- Bahçe Yürüyüş Yolları döşenir.
- Dış cephe kaplaması olarak kullanılır
Suya Dayanıklı Parke
Özel üretilen bu parke kesinlikle suya dayanıklı olarak üretilmiştir. Hiç ağaç kullanılmadan üretilir ve üst yüzeyindeki tabaka sayesinde ağaç desenleri ile evimize ağacın verdiği görünümün aynısını vermektedir. Bu parke istenirse banyoda su altında kullanılsın kesinlikle şişme kabarma olmaz. Çok iyi bir ses yalıtımı vardır. Sesi dağıtır ve alt kata inmesini önler. Alttan ısıtmalı evler içinde uygundur, ısı ile bozulup, yıpranma olmaz.
Suya Dayanıklı Parke Teknik Özellikleri
Suya Dayanıklı Parkenin Özellikleri
- Su geçirmez, nemli tüm ortamlar için uygundur
- Temizliği kolay olan bu ürün, leke yapmaz toz tutmaz.
- Evin her yerin de çok rahat kullanılan bu ürün banyodan, balkona, terasa, mutfağa istediğiniz her yerde ağacın güzel görüntüsünü sizlere verirken su geçirmez özelliği ile kullanımı çok kolaydır.
- Uzun ömürlüdür, kesinlikle bozulma yapmaz.
- Darbelere karşı dayanıklıdır.
- Çizilmez aşınma yapmaz.
- Çevre dostu olan bu üründe ağaç kullanılmamaktadır.
Suya Dayanıklı Parke Uygulaması
Bu parke normal laminat parke uygulaması gibi döşenir, fakat altına şilte yaymaya gerek kalmaz. Kayma, zamanla esneme ve zeminden nem alma sorunu olmadığı için şilte serilmesine gerek kalmaz. Bitiminde kenarlara süpürgelikler çakılır ve ne bir cila nede başka bir şey istemeden senelerce çok rahat kullanabilirsiniz.Parke Modelleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz
- Ev dekorasyonunda parke seçimi, bir evin ışığını belirler. Parke bir evin kapılar gibi demirbaşıdır. Bir evi yalın halde görerek demirbaş uyumlarına çok dikkat etmek gerekiyor. Her evin atmosferi farklıdır. Bu farkı belirleyerek, evimize ne yakışıyor dikkat etmeliyiz. Parke seçimlerinde kalite, renk gibi parke seçiminde önem taşıyan faktörler vardır.
- Bütçenize uygun olmasına dikkat ederken alacağınız parkenin kaliteli olması çok önemlidir.
- Uzun süre kullanacağınız parkeyi tercih etmelisiniz.
- Isı geçirmemesi çok önemlidir
- Ses yalıtımı iyi olmalıdır.
- Neme dayanıklılığı çok önemlidir.
- Kullanmayı düşündüğünüz yerin kalabalık olması, parkenizin zamanla aşınmasına sebebiyet vereceği için direncinin çok yüksek olması gerekir. Direnci yüksek kalitede parke almanız gereklidir.
- Laminat parke seçerken üzerinde alt sağlamlık derecesi belirtilmelidir. Yani 5.1 m küpte ne kadar HDP kullanıldığı belirtilmelidir. Bu bize malzemenin yoğunluğu hakkında bilgi vererek malzemenin kalitesini öğrenmemizi sağlar. Parkenin kalınlığı değil yoğunluğu önemlidir.
- Üzerinde yazan garanti süresi sizi aldatmasın, malzemeyi satan satıcının verdiği güven de çok önemlidir.
- Laminat parke alırken unutmamamız gereken nokta, çok renk ve desen seçimi olmasına rağmen oluşan deformasyonlar düzeltilemezler. Masif parkeler ise deformasyonlarda düzeltme imkanları olan parke çeşitleri oldukları için daha uzun süre dayanırlar.
- Laminat parkede E1, ISO belgesi ve Mavi melek amblemleri olmasına dikkat edin.
Mavi Melek Amblemi Nedir?
Bu amblem parke de kimyasal olmadığını, insan sağlığına zararlı olmadığını gösteren amblemdir. Bu amblemin olduğuna dikkat ederek alınmalıdır.ISO 9002 Belgesi Nedir?
Bu belge parkeyi yapan firmanın müşteri şartlarını ve mevzuat şartlarını yerine getirerek parkesini ürettiğini belgeler. Bu belgenin olmasına dikkat ederek alınmalıdır.E1 Belgesi Nedir?
Bu belge parke içerisinde ki formaldehid oranının en az olduğunu belgeleyen belgedir. Bu belgenin olduğuna dikkat edilmelidir.Garanti Belgesi
Her firma sattığı parkeye belirli bir süre garanti verir. 5 yıl, 10 yıl, 15 yıl, kimi üreticiler 30 yıl bile garanti vermektedirler. Parkenin kalitesine göre verilecek garanti süreleridir. İthal parkelerde bu süre daha kısadır. İthal parkeleri çok önermiyoruz. Parkelerde bu garantiyi firmadan alabilmek için şuna dikkat etmek gerekir. Parkeyi döşedikten sonra 48 saat oda sıcaklığında kalması gereklidir. Bu sağlanamazsa firmalar garanti vermezler.Parke Modelleri Rengi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Seçtiğimiz renklerde evin kapı, mutfak dolabı, mobilya renkleri ve cinslerine uygun ve kalitesinde olmalıdır.
- Evimiz küçük ise parkelerimizi açık renklerde seçmeliyiz. Bu evimizi daha ferah gösterecektir.
- Büyük evlerde koyu renk tercih edebilirken, tabi ki uyum çok önemlidir.
- Temizlik bakımdan kolay olması ve toz göstermemesi çok önemlidir. Açık renk parkeler toz belli etmezler, koyu renkler ise tozları hemen gösterirler.
- Kapılarınız ile rengi uyumlu olmalıdır. Kapıları meşe olan bir evde parke seçimi de meşe tonlarında yapılmalıdır. Her evde bütünlük çok önemli olduğu için aldığınız parkeler evinizin bütünlüğünü bozmamalıdır.
- Oda ışık almıyorsa mutlaka açık tonlarda parke döşenmelidir.
- Koyu renk parkeler kendilerini daha iyi gösterirler. Odaya daha ağırlık verirler ve eşya üzerlerinde daha belirginleşir. Odanız büyük ve eşya renklerinizle uyumlu ise mobilyalarınızın bir iki ton açığı koyu bir parke önerebiliriz.
Parke Renkleri
Parke modelleri ağaçlardan yapıldıkları için yapıldıkları ağaçların adını alırlar. Çam ağacından yapılan bir parke çam rengi olur. Bu renklerin tonları her markada farklılıklar göstermektedir ve bu renklerin tonlarını markalar kendi adlarına isimler koyarlar. Mesela çamın açık bir tonuna verilen ad sahil çam olabilir. Bu renk neredeyse beyaza yakın bir tondur. Mesela çamın koyu bir rengine bir firma kara cam diye bir isimle satışa sunmaktadır. Bu ağaçlar ve ana rengin açıklı koyulu tonları ile renkler belirlenir. Tüm parke çeşitleri masif, laminat, lamine, rabıta ve suya dayanıklı parke renkleri bu renkler üzerine kurulur.- Meşe parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Ceviz parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Kayın parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Armut parke rengi ve tonları
- Akçaağaç parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Kiraz parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Maun parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Elma parke rengi ve açıklı koyulu renk tonları
- Kestane parke renkleri ve açıklı koyulu tonları
- Çam parke rengi ve açıklı koyulu tonları
- Gürgen ağacı parke rengi ve tüm tonları
- Gül ağacı parke rengi ve tonları
- Dişbudak parke rengi ve tonları
Parke Fiyatları
Parkeler metre kare hesabına göre fiyatlandırılırlar. Fiyat 1 metre kare üzerinden verilir. Kalite ve parke cinsi, her markada farklı fiyatlandırmalar yapılır. Parke alırken değişik markalardaki istediğiniz ürünlere dikkat ederek alınmalıdır.Masif Parke m2 Fiyatları
Metre karesi 50 tl den 150 tl ye kadar çıkan bu parkeler kullanılan ağaca ve kalitesine göre fiyatları değişirler.Laminat Parke m2 Fiyatları
Metre karesi 15 liradan 50 liraya kadar fiyat aralığında olan bu parkeler markaya ve kiliteye göre değişirler.Lamine Parke m2 Fiyatları
Metre karesi 50 tl den 150 tl arası değişen bu parkeler satıcı firmaya ve kaliteye göre fiyat farklılıkları göstermektedir.Rabıta Parke m2 Fiyatları
Metre karesi 25 liradan 150 liraya kadar değişen bu parkelerde kalite ve satıcı firmaların verdiği fiyat aralıkları ile değişimler göstermektedir.
Suya Dayanıklı Parke m2 Fiyatları
Metre karesi 50 tl den başlatan bu parkemizin 100 tl arası firmalar ve kalitesine göre değişiklikler göstermektedir.Kapı Renkleri Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.
YORUM EKLE