Eski Mumlardan Mum Yapımı - kadinvsaglik.com

Eski Mumlardan Mum Yapımı

Eski Mumlardan Mum Yapımı

Dekorasyonda Mum

Eski mumlardan mum yapımı ve evde mum nasıl yapılır anlattığımız yazımızda dekoratif mum yapımı ve dekorasyonda mumum önemini anlatmaya çalıştık. Dekorasyonda mum çok kullanılan evinizi güzelleştirirken, dekoratif mumlar evinizde değişik ortamlar yaratabileceğimiz vazgeçilmez bir süs eşyasıdır. Salonlarımızda, mutfaklarımızda, çocuk ve yatak odalarımızda hatta banyolarımızda kullandığımız değişik renklerdeki dekoratif mumlar ortamı hemen değiştirirler. Ev süslemesinde kullandığımız mumlarımızı kendimiz çok kısa bir sürede yapabiliriz. Öncelikle yapımını anlatacağımız bu süs eşyalarımızın ev işinde nasıl ve ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği konusunda da fikirler paylaşmak isteriz. 
Salonlarda dekoratif mumlar odaya şıklık katarken oda dekorasyonunda da uyumu yakalamak konusunda yardımcıdırlar. Örneğin koltuklarınızın kırlentlerinin renginde tercih edilen dekoratif mumlar odaya bir bütünlük katacaktır. Odamızda hangi rengi ön plana çıkaracağımıza karar verip o renklerde ve oda uyumuna yakışır dekoratif mumlar kullanmak gereklidir. Her oda için bu söz konusu iken mutfaklarda ve çocuk odalarında daha çok şirin ve kullanışlı, oda uyumuna yakışır tarzlarda mumlar tercih etmemiz gereklidir. 
Salonlarda masa üzerinde kullanacağımız mumlar odaya romantizm katacak yönde olmalı ve oda uyumuna yakışmalıdır. Kokulu mumlarla odayı süslemek odada mistik bir hava olmasında yardımcı olacaktır.

Evde Mum Yapımı Malzemeleri

  • Ham parafin 1 kg  
  • Stearin 100 gr
  • Mum kalıbı
  • Mum boyası ya da pigment boyası
  • Mum fitili yada pamuklu ip
  • Esans yağı

Evde Mum Nasıl Yapılır

  • Evde mum nasıl yapılır nelere dikkat etmemiz gereklidir? Evde mum yapımında öncelikle malzemelerin tehlikeli malzemeler olduğunu bilerek başlamalıyız. Elimizi değmeden güvenliğimizi sağlayarak mumumuzu en güvenli şekilde hazırlamalıyız.  Parafin yanıcı bir maddedir ve doğrudan temas edilmemesi gereken, bulunduğu ortamdaki ocaklara dikkat ederek, elimizi değmemeye özen göstererek, özellikle çocukların bulunduğu ortamda bu işlemi yapmamalıyız.
  • Çikolatayı nasıl benmari usulü ile eritiyoruz, burada da aynı işlemi yapacağız. Derince bir kabımıza su koyalım ve ısıtmak üzere ocağa koyalım. Onun üzerine malzememizin olacağı kabı koyacağız.
  • Eldiven kullanarak parafin kalıbını bıçak yardımı ile  küçük parçalar halinde ayıralım ve yapacağımız kabımızın içine koyalım.
  • Parafinimizin içerisine stearin maddesini de ekleyelim ve kabımıza ikisini birden yerleştirelim.
  • Su dolu kabımız aşırı ısınmamalı kısık ateşte olmalı ve içerisindeki su bitmemelidir.
  • Üzerindeki malzemelerimiz yavaş yavaş eriyecek ve iyice eridiğinde istediğimiz rengi vermek üzere renklendirici boyamızı istediğimiz renklerde olana kadar yavaş yavaş koyarak karıştıralım.
  • Bu arada alttaki suyun altını kapayabiliriz ve bu karışımımıza mumumuza kokusunu verecek olan esansımızı bir kaç damla damlatalım. Kokulu mum yapımında esans çok önem taşımaktadır. Kokulu mumumuzun hangi koku da olmasını istiyorsak o esansı kullanmalıyız.
  • Evde mum yapımı için kullanacağınız mum kalıpları hobi marketlerde satılmaktadır ama istenirse rahat çıkarabileceğimiz ağzı açık çam kavanozlarda kullanabiliriz. İlk etap da öğrenene kadar mum kalıbı kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Mum kalıbımızı mumu soğuduktan sonra rahat çıkarabilmemiz için yağlayalım ve mum ipimizi yani fitilimizi kalıbımızın altında bir delik vardır o delikten bir ucunu çıkaralım ve düğümleyelim. Diğer ucu da kalıbımızın dışında kalacaktır. Tam ortasında kalabilmesi için üsten bir şekilde tutturalım. Üste fitili tutturmanızın en kolay yolu kalıbın üzerine bir kalem koyun ve fitili ona bağlayın.
  • Kalıbımızın alttan fitili çıkardığımız kısmından mumların dışarı çıkmaması için o kısmı bir macun yada bir sakız yardımı ile iyice kapayalım.
  • Mum kabımızın içine ocakta erittiğimiz malzememizi dökerek oda sıcaklığında soğumaya bırakabiliriz.
  • Dökerken yavaş yavaş dökelim ve ara boşluklar oluşmasın mum arasında hava kabarcıkları kalmasın.
  • Mum kalıplardan iyice soğuyunca ve sertleşince çıkarılır ve öncelikle fitillerin düğümleri çözülür ve fazlalıkları bir makasla kesilir.
  • Mumumuzu kalıbımızdan çıkardıktan sonra bir çorap yardımı ile çevresini silmek gerekiyor ki bu mumumuza bir parlaklık verecektir. Evde mum yapımı tekniği ile çok değişşik harika mumlar yapabilirsiniz.

dekoratif mum

 

Eski Mumlardan Mum Yapımı

Eski mumlardan mum yapımı için, eski mumlarımızı gene aynı teknik ile eritip yeni mumlar yapmanız mümkün. Yada erittiğiniz malzemenin içine koyarak da değerlendirebilirsiniz. Eski mumlardan mum yapımı ile kullanılmayan eski mumlarda değerlenmiş olur. İçlerine değişik kokular koyarak çok farklı kokularda kokulu mumlarda yapabilirsiniz. Aktarlarda satılan lavanta yağı, gül yağı özellikle mum yapımında kullanılan yağlar arasındadır. Cam terabentini de çam kokusu veren yağlardandır. Özellikle eski mum yapımında kullanacağınız bu yağlar size mis gibi kokulu mum yapımında yardımcı olacaktır. Yum yapımına bir başlarsanız bir daha bırakamayacağınız çok özel bir hobi haline gelecektir. Çok zevkli olan mum yapımında malzemeler aktarlardan çok kolaylıkla bulunmaktadır. Mum malzemeleri aynı zamanda da çok ucuz satılmaktadır. Kadınların son senelerde en güzel hobileri haline gelen mumlar çok değişik şekillerde ve renklerde yapılıyor. Ayrıca hediye olarak da hazırlanan mumlar gittiği mekanda sizi hatırlattığı için çok makbule geçmektedir. Vereceğiniz kişide bir hatıranız kalsın istiyorsanız mutlaka evde mum yapımına başlamanız gereklidir. Eviniz için çok şık desenlerde ve renklerde yapacağınız mumlar gelenlerin hemen dikkatini üzerinde toplamaktadır. Mutlaka denemenizi öneririz.
Dekoratif Mum Yapımı

Dekoratif  Mum Yapımı

  • Kalıp yerine eski kavanozlarınızdan, kullanmadığınız bardaklarınızdan  mum yapabilirsiniz. Yada evinizdeki bazı süs niyetine kullandığınız ve sıkıldığınız camları mum yaparak değerlendirebilirsiniz.
  • Kalıp olarak kağıt cay, kahve bardaklarını gene kalıpta olduğu gibi altından fitilimizi çıkarmak üzere bir delik delerek kullanabilirsiniz.
  • Mumu renklendirici kullanmadan şeffaf yapabilirsiniz.
  • Mum kalıplarınıza döktüğünüz mumları değişik renklerde dökerek rengarenk mumlar elde edebilirsiniz. Bunun için alttaki rengin soğumasını beklemeniz ve her renkte aynı işlemi uygulamanız gerekecektir.
  • Mumlarınızın içine deniz kabukları, boncuklar yada küçük dekorasyonlarda kullanılan renkli camlardan koyabilirsiniz. 
  • Değişik esanslar kullanarak yaptığımız kokulu mumlarımızı istedğimiz kokuda yapmamız da mümkündür.
Evde Mum Nasıl Yapılır

Hiç yorum yok