Katarakt Nedir Belirtileri Nelerdir - kadinvsaglik.com

Katarakt Nedir Belirtileri Nelerdir

Katarakt Nedir Belirtileri Nelerdir

Katarakt Nedir Belirtileri Nelerdir ?

Katarakt, gözde var olan merceğin şeffaflığını kaybederek görüntünün bulanıklaşması durumunda farkına varılan göz rahatsızlığıdır. Göz merceği içi şeffaf sıvı ile dolu bir yapıdır. Gözümüze giren ışınların kırılarak ne yazık ki retinaya düşmesini ve böylelikle gözetlediğimiz de nesnelere yoğunlaşa bilmemizi sağlar. Yaşın gelişmesini ya da bazı rahatsızlıklar sebebiyle, merceğin içerisindeki sıvı ne yazık ki bulanıklaşır. Bu da ışığın kırılmasını önlediğinden görmede düşme ortaya çıkar. Katarakt tedavi edilmediğinde hızlıca rahatsızlık artmakta ve körlüğe neden olabilmektedir.

Katarakt riski nedir?

Genellikle çok insanda 60 yaşından akabinde katarakt çıkagelir. Diyabetli şahıslarda gözdeki zayiatın yanı sıra katarakt da ne yazık ki oluşabilir.

Steroidler ile alakalı bazı ilaçlar da katarakt gelişmesine neden olurken, sigara içmek katarakt gelişmesini sağlar.


Kataraktın belirtileri nelerdir?

Kataraktın belli başlı semptomları sisli ve bulanık görmek, renk muhakemesinde değişiklikler, ışıltılı farlar nedeniyle geceleyin araç binmek te yaşanan zorluklar, güneş veya aydınlatmaların neden olduğu parlama sorunları, çift görme ve göz rakamlarında büyümelerdir.

Operasyon gerekip gerekmediğini nasıl anlayacağım?

Kataraktta belli başlı rehabilitasyon yöntemi cerrahidir. Yalnızca, sizin için en cazip rehabilitasyon opsiyonu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Eğer katarakt, günlük aktivitelerinizi uygulamanızı; araç binmenizi, çalışmanızı, ev işlerini uygulamanızı, yemek pişirmemizi ya da okumanızı engelliyorsa, hekiminiz sizin için operasyon önerebilir.

Operasyon geçirdikten sonra tekrar katarakt gelişir mi?

Lensin üzerindeki katman ameliyat esnasında noksansız alındığında katarakt yinelemez, ancak merceği destekleyen kapsülde biraz bulanıklık yaşayabilirsiniz. Ameliyattan aylar ya da seneler geçtikten sonra katarakta benzer görme sorunları gelişebilir. Bu sorunun tekrarlanmayacak şekilde düzeltilmesi için de YAG lazer kapsülotomi metotu tavsiye edilir.


YAG lazer kapsülotomi nedir?

Katarakt operasyonu sonrası ender olmakla birlikte sıkıntılar olabilir. Bazen göze yerleştirilen yapay lensin çevresi buğulanabilir ve bu görme bulanıklığına ne yazık ki neden olur. Operasyondan aylar ya da yıllar akabinde ortaya çıkabilen bu sorun, YAG lazer kapsülotomi metoduyla iyileştirilir. Bu metot da özel bir lazer kullanılarak bulanıklaşan kapsül çıkartılır. Basit bir cerrahi operasyon olarak kabul edilmektedir.

İshalin Nedenleri Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok