Ayva Neye İyi Gelir - kadinvsaglik.com

Ayva Neye İyi Gelir

Ayva Neye İyi Gelir

Ayvadaki Vitaminler

Ayva meyvesi kadar kabuğu, çekirdeği ve yaprakları da çok şifalı meyve olan ayva aslında hak ettiği önemi vermediğimiz kış aylarının vazgeçilmez meyvelerindendir. Vücuttaki bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan aynı zamanda hastalık önleyici özelliğe sahip çok önemli bir şifa deposudur. Ayva üretimi diğer ülkelere nazaran ülkemizde çok iyi durumdadır. Yurt dışına da sattığımız ayva genellikle 250 gr civarında gelmekte ve içerisinde 150 kalori bulunmaktadır. Ağırlığına göre benzer meyvelerden daha az kaloriye sahip olan ayva, aynı zamanda diyet listelerinin vazgeçilmezidir. İdeal bir meyve öğününde yenebilmekte ve içinde 30 gram şeker, 1 gram protein ve 5 gram da lif bulunmaktadır. Bir ayvada 40 gr kadar C vitamini bulunur ve buda bir insanın alması gereken günlük C vitaminin neredeyse yarısı bulunuyor demektir.  Bu meyvenin içeriğinde bol miktarda A, B vitamini aynı zamanda da bakır, çinko, selenyum, potasyum, demir ve fosfor acısından çok zengin ve çok sayıda mineral barındırmaktadır. Sağlığımız açısından çok tüketmemiz gereken bu meyve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve minerallere sahiptir. Sonbahar ve kış aylarında olgunlaşıp yenmeye başlayan bu meyve altın sarısı renklerde olup, çiğ, pişmiş veya dondurulup yendiği gibi bazı bölgelerimizde ve Osmanlı mutfağında yemeklerde de kullanılır. Reçeli de yapılan ve reçeli de şifa deposu bu meyvenin aslında sayamayacağımız kadar büyük şifaları vardır. Hamileyken çok ayva yiyen kadınların bebeklerinin yanaklarında  gamze oluştuğu da atalarımız tarafından söylenen bir inanıştır. Sadece ayva meyvesinin faydaları değil, ayva suyunun faydaları, ayva yaprağının faydaları, ayva çekirdeğinin faydaları, ayva çayının faydaları da saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Ayvanın çekirdeğinden elde edilen ayva çekirdeği yağının da eşsiz faydaları vardır.

 

Ayva Neye İyi Gelir

Ayva Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Tedavi Eder: Kış aylarında çıkan ayva meyvesi soğuk algınlığı gibi kışın daha çok gördüğümüz hastalıklara ve solunum yolu enfeksiyonlarına çok faydalıdır. Astım, tüberküloz gibi akciğer hastalıklarının tedavisinde çok faydalı olabilen bu meyve düzenli tüketildiğinde solunum yollarını temizler ve çok iyi bir balgam söktürücüdür. Öksürüğü giderdiği bilimsel çalışmalarca ispatlanmış ve vücuttaki iltihabı giderdiği kanıtlanmıştır.
Karaciğere Ayvanın Faydaları : Ayva antioksidan içerdiği için çok iyi bir karaciğer temizliği yapar ve doğal antibiyotik görevi görürken karaciğeri de güçlendirir.
Göz Sağlığına Ayvanın Faydaları : Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki ayva meyvesi göz sağlığına çok faydalıdır.
Ayva Hücre Tedavi Edicidir: Bu meyve çok iyi bir antioksidan deposu ve yüksek C vitamini olduğu için hücrelerin yaşlanmasını önleyerek yapılarını bozmadan fonksiyonlarını yaşlanmadan yapmalarını sağlamaktadır.
Ayva Kabızlık Ve Hemoroide İyi Gelir: Ayva ciddi anlamda sindirim ve boşaltım sistemleri için çok fayda sağlarken balla karıştırıp yendiğinde  kabızlık ve hemoroit hastalıklarına çok faydalı ve bu hastalıklar için bulunmaz bir nimettir. Ayva hemoroit tedavi edici şurupların içeriğinde bulunan bir meyve olup bu hastalığın tedavisi için bol bol tüketilmesi önerilir.
Ayva Ülser Tedavisinde Kullanılır: Mide sorunu olan kişiler tarafından bol yenmesi gereken ayva mide ülserini tedavi ettiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. İçeriğindeki lifli yapı sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır ve mideyi kuvvetlendirir.
Ayva Bulantı ve Kusmaya İyi Gelir: Bulantı giderici olan bu meyve hastalık esnasında yemek kusmayı ve bulantıyı giderir.
Ayva İdrar Söktürücüdür: Vücutta sıvı birikmesini engelleyerek çok iyi bir idrar söktürücü görevi yapmaktadır.
Ayva İnflamatuar Bağırsak Hastalığını Tedavi Eder:  Kalıtımsal olabileceği gibi daha nedeni belirlenemeyen bu hastalığın tedavisinde kullanılan ayva bu hastalığa iyi geldiği görüşmüştür.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiriyor: C vitamini bakımından zengin olan bu meyve aynı zamanda da kış aylarında bizi korur ve vücudumuzu kalkanı olan bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor.
Ayva Kilo Vermekte Faydalıdır: Bol lifli yapısı sayesinde sindirim ve boşaltım sisteminizi çok iyi çalıştıran bu meyve çok az kalorili olduğu için kilo vermekte çok faydalıdır. Diyet listelerinde bol bol yenmesi tavsiye edilen ayva aynı zamanda doyurucu ve tok tutucudur.
Ayva Kalp Sağlığımızı Korur: Antioksidan özelliği ile kalp ve damar sağlığını korur ve damar tıkanıklığını gidermekte çok faydalıdır.
Ayva Kan Basıncını Düşürür: Potasyum yönünden çok zengin olan bu meyve, kan basıncını düşürerek normal seviyesinde seyretmesini sağlar ve kalp ve damarlarda olabilecek hasarların oluşmasını bu şekilde önlemiş olur.
Ayva Kolesterolü Dengeler: Düzenli tüketilen ayva kötü kolesterolü düşürmekte oldukça faydalıdır. Antioksidan deposu olan ayva kanı temizler ve kan dolaşımını rahatlatır.
Ayva Strese İyi Gelir: Stresten kaynaklı zihin yorgunluklarını alan ayva stresi azaltır ve stresle mücadelede vücuda yardımcı olur.
Ayva Safra Kesesini Temizler: Ayva safra kesesini temizler ve özellikle böbreklerin iyi çalışmasını sağlar.
Dizanteri Hastalığının Tedavisinde Ayva Kullanılır: Dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılan ayva bu hastalıkta ilaç niyetine yenmektedir.

 

Ayva Suyunun Faydaları

Ayva meyvesi sıkılıp suyu içildiğinde bir çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Metabolizmayı kuvvetlendiren bu su sayesinde grip soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde çok kullanılır ve doğal antibiyotik olması sebebiyle enfeksiyon riski olan tüm hastalıklarda bol bol tüketilmelidir.
  • Ağır kabızlık vakalarında çok iyi bir tedavi edicidir. Kabızlığı hemen keser ve tedavi eder
  • Ayva suyunun faydaları arasında bağırsak içindeki iltihaplanmaları tedavi etmekte vardır.
  • Ayva suyunun faydaları arasında karaciğeri temizlemek de vardır.
  • Safra kesesini temizleyerek düzenli çalışmasını sağlar
  • Ayva suyu kalbi kuvvetlendirir, damar sertliğini önler, kanı temizleyerek olası bir kalp krizi riskini azaltır.
  • Ayva Suyunun Faydaları arasında zihni açar, hafızayı kuvvetlendirerek unutkanlığın giderilmesinde yardımcı olur.
  • Ayva Suyunun Faydaları arasında cinsel isteği arttırma özelliği ve iç organların temizliği çok önemli yer alır.
  • Böbrekleri temizler, idrar söktürür ve böbrek taşlarının düşmesinde faydalıdır.
  • Dizanteriye yakalanmış kişiler için ilaç niteliğinde olan bu meyve bu hastalığın tedavisinde kullanılır.
  • Doğumu kolaylaştırdığı bilinen ayva suyu  hamile kadınlara doğum sancısı olduğunda bol bol içirilir ve doğumlarının kolay geçmesi sağlamak ayva suyunun faydaları arasındadır.
  • Ağız içi yaraları, boğaz enfeksiyonlarını, iltihaplanmaları gargara yaparak temizler ve içerek tedavi ederiz.
  • Terletme özelliği ile ayva suyu zararlı toksinleri ter ile vücuttan  atar.
  • Damar büzücü etkisi olan ayva suyu, burun kanamalarında burna çekildiği zaman  kanamayı durdurur.
Ayva Çekirdeğinin Faydaları

Ayva Çekirdeğinin Faydaları

Ayva çekirdeğinin faydaları da en az meyvesi kadar faydalı olan bir şifa kaynağıdır ve bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Ayva çekirdeği içerisinde kanser tedavisinde kullanılan antikanser görevi gören amigdalin ve B17 vitaminleri ve şeker, petkim, malik gibi bir çok meyve asidi bulundurur.
  • Ayva çekirdeği ile yapılan çay uykusuzluğu giderir ve düzenli içildiğinde uykusuzluk problemini tedavi eder. Ayva çekirdeğinin faydaları arasında yer alır.
  • Kanser önleyici etkiye sahip olan bu çekirdek stresi ve gerginliği de azaltır.
  • Ağızda oluşan yaraları ve ağız kokusunu alarak ağız iltihaplanmalarını kurutur.
  • Çekirdekleri suda beklettiğimizde jelsi bir sıvı oluşur ve bu sıvı yanık tedavisinde kullanılır.
  • Ayva çekirdeğinin faydaları arasında kış aylarında kaynatılarak içildiğinde balgamı söktürür ve çok iyi bir öksürük kesicidir.
  • Suda bekletilerek cilde sürüldüğünde kırışıkları giderir ve cildi besler. Ayva çeideğinin faydaları arasında kırışık açmak çok önemli yer alır. 
  • Ayva çekirdeğinin faydaları arasında sivilce tedavisi de vardır.
  • Ayva çekirdeği faydaları arasında akne ve leke tedavisi de vardır.
  • Ayva çekirdeği faydaları arasında yüz maskesi yapılarak kullanılmak da vardır.

 

Ayva Yaprağı

Meyve ağaçlarından yaprakları çok kullanılan ve şifa verici olanlardan biri de ayva yapraklarıdır. Çayı demlenerek tüketilen ayva yaprakları bir çok hastalığın şifası olarak içilir. Ayva yaprakları toplanır ve kurutularak kışın çay olarak tüketilir. İstenirse ovalayarak küçültüp, demlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Karaciğere bitki yaprakları arasında en çok faydalı olan yaprak ayva yaprağıdır. Ayva yaprağı çayı karaciğer temizler, hastalıkları tedavi eder.
  • Sakinleştirme özelliği olan ayva yaprağı çayı stresi de alır.
  • Özellikle ishali kesmek için kullanılan bu yaprak ishali kesmekte çok başarılıdır.
  • Bağırsak enfeksiyonunu giderir ve bağırsaklarda oluşan iltihabı temizleyerek kurutur.
  • Mideyi kuvvetlendirerek tüm sindirim sistemini güçlendirir.
  • Uykusuzluk tedavisinde özellikle kullanılan ayva yaprağı çayı sayesinde uykusuzluk problemini de tedavi edicidir. 
  • Antioksidan etkisi ayvada olduğu gibi yaprağında da olduğu için ayva yaprağı çayı tüm enfeksiyon hastalıkları için kullanılabilmektedir.

 

Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır

1 bardak sıcak su içine
1 tatlı kaşığı ayva yaprağını koyalım ve sıcak tutarak demlendirelim. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenen bu çayı sıcak sıcak içebilirsiniz. İsterseniz içine ayva çekirdeği de koyabilirsiniz. Tek başına içmek istemeyenler için değişik çay karışımlarına da ekleyebilirsiniz.

Ayvanın Zararları

Ayvanın bilinen bir zararı olmamakla birlikte çok tüketilen her şeyin zararı olabilir. Çok tüketildiğinde kabızlığa iyi gelen ayva ishal olduğumuz zamanlarda çok tüketilirse ishal durumunun daha ilerlemesine sebebiyet verebilir.
Hamilelerin ve ilaç kullananların ayva çekirdeğini tüketirken doktorlarına danışarak tüketmelerini öneririz.
Ayva Çekirdeği Yağı

Ayva Çekirdeği Yağı

Ayvanın çekirdeklerinden soğuk presleme yöntemi ile çıkarılan ayva yağının bir çok hastalığı tedavi edici özelliği olan eşsiz faydaları vardır. Artık çok bilinmeyen bu yağ sayesinde bir çok hastalığın tedavisi mümkündür. Eski çağlardan beri bilinen ve artık unutmaya yüz tutan bu yağ ağızdan alınan ve hastalık tedavisinde kullanılır. Aslında bir ilaç niteliğinde olan bu yağ bazı hastalıklarda cilde sürülerek de uygulanır. Güzellik için kullanılan ve eski çağlardan bu yana gelen bu yağ sayesinde ciltte oluşan kırışıklıklar giderilir ve cilt için bin bir derecede faydalıdır. Masaj merkezlerinde de kullanılan bu yağ aynı zamanda bir antibiyotik ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir.

 

Ayva Çekirdeği Yağının Faydaları 

  • İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan bu yağ sayesinde idrar yolu enfeksiyonları temizlenir, mesane iltihabı tedavi edilir, idrar yaparken oluşan yanmalar bu yağ kullanıldığında ortadan kalkar. Sabah akşam bir tatlı kaşığı içmek yeterli olacaktır.
  • Böbrek taşı düşürmekte kullanılan bu yağ, böbrekleri temizler.
  • Özellikle göğüs hastalıklarında kan tükürmeye varan hastalık boyutunda bile etkili olan ayva çekirdeği yağını, sabah akşam birer tatlı kaşığı hastalık geçene kadar içilmelidir.
  • Öksürük tedavisinde kullanılan bu yağ ciğerleri tertemiz yapar ve solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi eder.
  • Karaciğerdeki yağlanmayı yok eder, karaciğeri temizler ve karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Ayva çekirdeği yağı damarları ve kanı temizler ve bu şekilde de kalp sağlığını korur. Kalp çarpmalarına çok iyi gelen bu yağ, özellikle stres kaynaklı kalp çarpmalarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Ayva çekirdeği yağı mide, bağırsak ve sindirim sisteminde oluşan yaraları tedavi ederek ishale ve basura çok faydalıdır.
  • Safta kesesini temizleyen ayva yağı safra kesesinin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Ayva yağı kadınlarda rahimde oluşan yaraları tedavi eder, rahim içini temizler ve akıntı oluşumunu önler.
  • Ayva yağı ile yapılan lavman sayesinde basur ve bağırsaklarda oluşan yaralar tedavi edilir.
  • Ayva çekirdeğinden üretilen bu yağ antibiyotiktir ve sürüldüğü yerdeki mikrobu öldürür enfeksiyonları tedavi eder. 
  • Ayva çekirdeği yağı egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde de çokça kullanılır.
  • Ayva yağı yanık tedavisinde çok faydalıdır.
  • Cilt üzerindeki yanık yada yara izlerini yok etmede çok başarılıdır.

 

Cilt Güzelliği İçin Ayva Yağının Faydaları

  • Eski çağlardan bu yana cilt güzelliği için kullanılan bu yağ sayesinde cilt temizlenir ve canlanır. 
  • Ayva çekirdeği yağı sayesinde sivilce oluşumu önlenir ve eğer sivilceli bir cildimiz var ise bu yağ ile sabah akşam masaj yapılarak yedirilen ciltte sivilce oluşumu giderilir. 
  • Ayva çekirdeği yağı özellikle kırışıklık tedavisi için kullanılır ve cildin yaşlanmasını önler. Hücre yenileyici özelliği olan bu yağ sayesinde cildin yaşlanması önlenmiş olur. Bu yağı düzenli kullanan kadınların ciltlerinde kırışma olmaz.
  • Ayva çekirdeği yağı kullanımında sıkılaştırma özelliği olan yağın selülitleri yok ettiği bilinmektedir. Özellikle güzellik merkezlerinde kullanılan bu yağ sayesinde selülit oluşumu giderilir.
  • Güneş kremi yerine geçen bu yağ, dışarı çıkarken cilde sürülüp o şekilde çıkılır ise güneşin zararlı ışınlarından cildin etkilenmesini önler.

 

Ayva Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır?

Ayva çekirdeklerini bir kavanozda biriktirelim ve içine onları örtecek kadar hakiki zeytin yağı dolduralım. Bu yağı 40 gün serin ve güneş göremeyen bir yerde muhafaza edelim. Bu yağ kırk gün sonunda süzülerek kullanılabilir. Aktarlardan alınan ayva yağı soğuk sıkımdır ve çekirdeklerin soğuk sıkım makinelerinde presleme yöntemi ile elde edilir. Bizim yaptığımız yağımız ise ev yapımı eskilerden yapılan şifası da en az onun kadardır. Çekirdeklerin tüm faydası zeytin yağına geçer ve kullanıma hazır hale gelir.

Hiç yorum yok