Benlerden Nasıl Kurtuluruz - kadinvsaglik.com

Benlerden Nasıl Kurtuluruz


Benlerden Nasıl Kurtuluruz

Ciltteki Ben Nasıl Oluşur? Ben Çeşitleri,Tehlikeli midirler?Ben Kanseri, Benlerden Nasıl Kurtuluruz, Benlere Bitkisel Çözüm


Ben Nasıl Oluşur

Vücudumuzda farklı görevleri olan hücreler vardır. Bu hücrelerden melanosit hücresi de cildimize rengini sağlayan melanin pigmentini sağlayan hücrelerdir. Bazı durumlarda bu hücrenin yapısı değişir ve yapısı değişen hücreler bir noktada toplanırlar. Bu hücreler toplandıkları yerde koyu benekler oluştururlar. Bu benekler vücudun her yerinde çıkabilirler.

Ben Neden Çıkar

Her insanın cildinde ben vardır ve bu benlerin 10 ile 40 arasında olması normal sayılır. Bu benlerin neden oluştuğu hakkında kesin bir bulgu bulunmamakla birlikte güneşin zararlı ışınların etkili olabileceği düşünülmektedir. Pek çoğu çocukken oluşan bu benler ileriki yaşlarda da oluşabilirler. Ergenlik ve hamilelik esnasında bu benler koyulaşabilirler. Genetik bir özellikte olabilen benler ailede kalıtımsal olarak da kişiden kişiye geçebilir.

Güneşin Ben Oluşumunda  Etkisi

Güneşin ben oluşumunda etkisinin  çok büyük olduğu düşünülmektedir. Güneşin zararlı ışınlarının cilt tarafından emilmesi cilt hücrelerinin yapısını bozmaktadır. Nasıl ki yaz aylarında oluşan çillenmeler buna örnek teşkil ederse güneşe maruz kalan benlerde de büyümeler olduğu gözlenmiştir. Benlerin çoğunun zararsız olduğu bilinmektedir. Genelde benlere dikkat etmemiz gereklidir. Benlerde büyüme renklerinde değişme olması durumunda mutlaka doktora baş vurmamız gerekmektedir. Unutmamak lazım ki cilt kanserinin ilk belirtileri ciltteki ben oluşumlarıyla meydana çıkmaktadır.

Genetik Faktörler

Genetik olarak ailede kalıtımsal benlerde olabilir. Ben taşıyan kişilerin güneş ışınlarından korunması çok önemlidir. Özellikle açık tenli kişiler güneşten daha çok etkilenirler.

Ben Çeşitleri

Mavi Benler
Ülkemizde siyah ben olarak bilinen bu ben cilt yüzeyinde olabileceği gibi ciltte kabarıklık şeklinde de olabilir. Bu ben türünün güneş ışınlarını daha fazla çekmesi sebebiyetiyle kansere daha çok yatkınlığı vardır.

Et benleri
Sonradan ortaya çıkan bu benler özellikle kadınlarda daha çok görülürler. Boyun bölgesinde daha sık görülen bu benler tehlikesiz benlerdendir. Ciddi yaralanmalarda ve enfeksiyonlarda kalan bu benlere de dikkat etmek gerekir.

Kıllı benler
Bu tür benler  büyük çoğunlukla doğuştan olmakta ve kıllanma zamanla yaş ilerledikçe hormonlardan kaynaklı ileriki yaşlarda daha çok olmaktadır.

Damar beni
Bebeklerde doğuştan olan ve bir tür hastalık olan bu ben türü damarlar üzerinde oluşurlar. Takip gerektiren bu ben türü toplu iğne başı kadar da olabilirken portakal büyüklüğünde de olabilir.  Bu benin tehlikeli yönü ilerlemeye yatkın bir ben türü olmasıdır. Çocuklarda  6 yaşa kadar yok olabildiği gibi ilerleme gösterebilirde, bu yüzden doktor kontrolünde olması gereklidir.

Cildimizdeki Benlerin Değişimi

Cildimizdeki benler zamanla değişebilir. Çocuklukta oluşan bir ben yaş ilerledikçe yok olabilir yada zamanla daha koyu bir renge sahip olabilir. Bu değişimler zaman içerisinde olduğundan yıllar geçtikçe fark edilebilirler.
Bir ben eğer kısa süre içerisinde değişim gösteriyorsa, bu benin renginde, şeklinde ve büyüklüğünde farklılık gözleniyorsa veya bu bende kaşıntı, kanama ve kızarıklık acıma gibi şikayetler varsa mutlaka doktora gitmek gereklidir. Benlerle oynanması kişinin benine kendinin müdahale etmesi son derece sakıncalıdır.

Benler Tehlikeli midir? Ben Kanserine Neden olur mu?

Bazı benler tehlike içererek cilt kanserine neden olabilirler. Özellikle ben kanseri diye bir kanser türü vardır ki bu cilt kanserlerinin içinde en tehlikelilerindendir. İşte bu nedenle cildinizdeki benlere dikkat etmeniz, benlerinizdeki değişimler gözünüze çarptığında doktora gitmeniz gerekmektedir.

Ben Kanseri

Ben kanseri cildimize renk veren melanosit hücresinden kaynaklanmaktadır. Bu hücrelerdeki bozulmalar ben kanserini doğurur.

Ben Kanserinde Kimler Risk Altındadır?

  • Doğuştan olan benlerde bebeğimizin ben takibi çok önemlidir. Bebeklerin ben takibi doktor tarafından yapılmalı, uygun görülürse alınmalıdır. Yetişkinler ise ben takiplerini kendileri yaparlar her hangi bir değişimde doktora baş vurmalıdır.
  • Ailemizde eğer cilt kanseri var ise böyle durumlarda kalıtımsal olarak risk altındasınız demektir. Bu kişiler ciltlerindeki benlere daha çok dikkat etmelidirler.
  • Genellikle ergenlik döneminde çıkan bir ben türü olan atipik benler şekilleri bozuk ve renkleri diğer ben türlerinden daha farklıdır. Bu ben türüne de sahip olanlar dikkatli olmalıdır. Kansere yol açabilecek benlerden kurtulmak gelişmiş tıbbi yöntemler sayesinde artık çok kolaydır.


Benlerden Nasıl Kurtuluruz

Cerrahi Yöntemler
Benin ameliyatla alma işlemidir. Doktorumuz tarafından önerildiği taktirde yapılabilir. Ameliyat sonrasında benin bulunduğu yerde ameliyat izi kalmaktadır.

Buharlaştırma ( Koterizasyon) Yöntemi
Bu yöntemle ben tek uygulamada % 95 oranında bir daha çıkmamak üzere kaybolur. Gerek kalırsa bir buçuk ay sonra bir uygulama daha yapılabilir. Cerrahi yöntemde iz kalırken bu yöntemde hiç iz kalmaz.

Radyo Frekansla ( RF )  Yöntemi
Radyo dalgalarının ısıya dönüşmesi ile yapılan bir yöntemdir. Oldukça etkilidir.

Krioterapi ( dondurarak ben tedavisi ) Yöntemi
Ben hücrelerinin dondurularak düşmesi sağlanan bir yöntemdir.

Lazerle Ben Tedavisi 
Lazer yöntemi sık kullanılan ama etkisi kısıtlı olan bir yöntemdir. Bu yöntem kabarık olmayan benlerde, koyu renklerde, lekelerde etkilidirler.

 

Benlere Bitkisel Çözüm

  • Benlerle oynamadan doğal yollarla yapılabilecek bir kaç tedavi yolu mevcuttur.
  • Ben tedavisinde elma sirkesi çok eskilerden beri kullanılan bir yoldur. Elma sirkenini bir pamuğa damlatın ve o pamuğu gece yatmadan beninizin üzerine bantlayın. Kahve rengi benlerin bu yolla gittiğini göreceksiniz. Ben kaybolana kadar bu yöntemi her gece yapabilirsiniz. Son derece doğal ve hiç bir zararı olmayan bir yoldur.
  • Bir kaç damla iyot beninizin üzerine damlatarak beni kurutabilirsiniz. Çevresine vazelin sürerek yan dokulara gelmesini önleyebilirsiniz. İyot damlatmak bence acıma ve yanma yaparsa damlatmayı bırakınız.
  • Sarımsağı iyice döverek benlerin üzerine sarmak çok eski bir yöntemdir. Bir pamuk üzerine bir diş sarımsağı iyice döverek koyun ve bantlayın. Akşamdan yatmadan önce sarın ve sabaha kadar kalan sarımsak tedavisini üç hafta kadar uygulayabilirsiniz. Benlerin üzeri kabuk bağlamışsa sakın o kabuğu kaldırmaya çalışmayın çünkü kabuk kalkarsa yara izi kalabilmektedir.
  • Muz kabuğunu döverek bir pamuğa koyun ve beninizin üzerine bantlayın. Muz kabuğu doğal bir pigment acıcıdır ve ben tedavisinde çok etkili bir ilaçtır. Muz kabuklarını ezerek cilt leke tedavisinde de kullanabilirsiniz.
  • Çilek de çok etkili bir ben tedavisi ilacıdır ve çok iyi bir leke açıcı olarak kullanılır. Cilt lekeleri içinde çok rahatlıkla çilek tedavisini yapabilirsiniz. Çileği ortadan ikiye bölün ve benin üzerine bantlayın. Bu işleme beniniz geçene kadar devam edebilirsiniz.
  • Greyfurt suyunu pamuğa damlatarak beninizin üzerine bantlayın. Bu işlemi yatmadan her akşam yaparak benlerden kurtulmanız mümkündür.
  • Kişniş yapraklarını iyice döverek beninizin üzerine akşam yatmadan önce sarınız ve bu işlemi beniniz geçene kadar devam edebilirsiniz.
  • Kaju fıstığını sabah suya atın ve akşama kadar fıstık suda kalsın. Akşam fıstığı sudan çıkaralım ve iyice havanda döverek hamur haline getirelim. Bu hamuru akşam yatmadan beninize pamuk yardımı ile bantlayın ve bu işlemi beniniz geçene kadar devam edebilirsiniz. 
  • Benimize havanda dövdüğümüz bir adet aspirini de sararak tedavi edebiliriz. Benimiz bu yol ile geçecektir. Bu işlem siğil tedavisinde, nasır tedavisinde de çok faydalıdır.
  • Bir küçük dilim ananas ile beniniz üzerinde gezdirerek masaj yapabilirsiniz.Ananas suyu içerisinde ki nitrik asit özelliği ile beninizin rengini açacaktır. Bu işlemi haftada en az üç kez yapmak benin renginin açılmasında çok etkili olacaktır.
  • Kimyon tohumlarını sabah suya koyun ve akşama kadar şişmesini bekleyiniz. Akşam şişen kimyon tohumlarını havanda iyice ezelim ve benimizin üzerine pamuk yardımı ile bantlayabiliriz. Benimiz çok az acır ise bile kısa süre içerisinde bu acı geçecektir endişe etmeyiniz. Bu işlemi de haftada  bir kaç kez uygulayabilirsiniz.
  • İncir sütü çok etkili bir ilaçtır ve ben tedavisinde çok etkilidir. Yapraklarını kopardığınızda bir süt çıkar ve bu süt ve ben tedavisi için çok etkili bir ilaç olarak kullanılır. Bu sütü beninizin üzerine damlatarak masaj yapabilirsiniz ve bu işlemi günde 4-5 kez yapmakta fayda vardır.
  • Bal bir çok hastalığın tedavisinde uygulandığı gibi ben tedavisinde de uygulanmaktadır. Ben tedavisi için balı beninizin üzerine mümkün olan her an sürebilirsiniz. Benin renginin değiştiğini göreceksiniz.



Hiç yorum yok