Sofrada Çatal Kaşık Bıçak Düzeni
Yemek Masası Düzeni
Sofrada çatal kaşık bıçak düzeni bir masanın olmazsa olmazıdır. Verdiğimiz yemeklerde yanlış yemek masası düzeni ile misafirlerimizi karşılamak hem misafirimize saygısızlık hemde onca uğraşın yanlış konan bir çatal bıçak yüzünden heba olması demektir. Yemek masası nasıl hazırlanır, nelere dikkat etmek gerekir, yemek masası nasıl süslenir?Yemek Masa Örtüsü Nasıl Tercih Edilmelidir?
Masa örtüsü masa düzeninde çok önemli olan şeylerdendir. Masa örtüsü, masadan çok sarkmamalı misafirlerimizin bacaklarına değmemelidir. Kısacık olup masa üzerinde de kalmamalıdır. O yüzden masa örtümüzü masamız ile uygun boyutlarda almalıyız.Masa örtüsü protokol yemeklerinde daha ağır ve sade tercih edilmelidir. Dostlarımıza verdiğimiz yemekte ise daha daha sıcak tonlarda ve şık olabilir.
Beş çayında kullandığımız masa örtüsü ise cıvıl cıvıl ve renkli tercih edilebilir. Romantik bir akşam yemeğinde masa örtümüz ve aksesuarlar ortamın sıcaklığına uygun sıcak renklerde tercih edilmelidir. Genelde mum, şamdan ve değişik aksesuarlar kullanılır. Masa örtüsü her kurduğumuz sofranın ağırlığına uygun olmalıdır.
Yemek Masası Nasıl Hazırlanır
Yemek masası düzeni genelde aynı olup sofrada çatal kaşık bıçak düzeni yerleri değişmez. Düzgün bir masa misafirlerinizi karşılarken, onlara gösterdiğiniz saygıyı temsil eder. Sofrada çatal kaşık bıçak düzenini iyi bilmek gereklidir. Her misafirde bu düzen uygulanır. Bir masada çorba servisi yok ise çorba tabağına da ihtiyac yoktur. Bu nedenle ihtiyaçlar ölçüsündeki tabak, çatal, kaşık, bıçak ve bardak kullanılır. Biz sizlere yemek masası düzeninde olan tüm malzemelerin yerlerini tam olarak belirtiyoruz. Siz sofra düzeninde ihtiyacınız olmayan malzemeleri kaldırmalısınız. Yemekte ne servis edilecek ise onun sofra düzeni tercih edilmelidir.Yemek Masasında Bardak Düzeni
Bir masada bardak düzeninde su, meyve suyu ve içecek bardakları servis tabaklarının sağ tarafında olmalıdır. Servis edilmeyecek bir malzemenin bardağı da olmamalıdır. Su bardağı tüm yemek masası düzeninde mutlaka olmalıdır. Meyve suyu içilecek ise bu bardak konur ikram edilmeyecek ise bardağına da gerek yoktur.Yemek Masasında Tabak Düzeni
TabaklarBir masada servis tabağı, salata tabağı, yemek tabağı ekmek tabağı ve çorba kasesi olarak 4 farklı tabak ve 1 kase kullanılmaktadır.
Servis Tabağı
Masa düzeninde alta büyük düz servis tabağı konulur. Bu tabakta yemek yenmez tabakların altında kalır. Bu tabak yemek tabaklarının altlığı gibidir. Masa da hiç bir yemek alt servis tabağı olmadan yenmez.
Yemek Tabağı
Masada yemek servisinde, servis tabağının üzerine yemek tabağı gelir. Yemekler bu tabakta servis edilir. Hiç bir yemek bir önceki yemek tabağı ile yenmez. Her yemek de yeni tabak çıkarılır.
Çorba kasesi
Masamızda çorba tabağı yemek tabağının üzerine konulabilir. Çorba sofrada servis yapılır. Çorba hiç bir zaman mutfakta konarak masaya gelmez. Bir çorba kasesi vardır ve çorba unun içerisine konur ve masada ki çorba kaselerine masa kenarından servis yapılır.
Salata Tabağı
Yemek tabağından daha küçük olan bu tabak yemek masamızda sağ üst kısma konulur.
Ekmek Tabağı
Masa düzenin de ekmek tabağı servis tabağının sol üst kısmına konulur. Diğer tabaklara göre çok daha küçüktür.
Bıçaklar
Sofra düzenine göre bıçaklar masamızda ana yemek bıçağı, ara sıcak bıçağı ve soğuk bıçağı olmak üzere 3 adet bıçak olmalıdır. Bıçaklar masamızda yemek tabağının yanında sağ tarafta içten dışa doğru ilk olarak ana yemek bıçağı, ara sıcak bıçağı ve en son ordövr yani soğuk bıçağı şeklinde dizilmelidir. Bıçakların keskin kısımları masamızda tabağa doğru bakmalıdır.
Çatallar
Sofra düzenine göre çatallar sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar masamızda yemek tabağının sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Yemekte tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur. Tabakların yanına üçten fazla çatal yerleştirilmez. İhtiyaç olduğunda sofraya gelir.
Kaşıklar
Sofra düzenine göre kaşık, bıçağın yanında sağ tarafta en dış kısımda durmalıdır. Yemek masası düzeninde resmi davetlerde ise çorba kaşığı tabağın ön tarafında diğer çatal ve bıçaklara dik durarak servis yapılır.
Masamızda tatlı kaşığı ise servis tabaklarının önüne diğer çatal bıçaklara dik, tabağa paralel şekilde yerleştirilir.
Yemek Masası Peçete Takımları
Sofra düzeninde peçeteler sofraların en önemli detaylarından biridir. Softamızda kimi ağırladığımıza bağlı olarak güzel bir görünüm açısından kumaş peçeteleri tercih etmek sofra ağırlığına uygun olacaktır. Peçetelerde farklı katlama yöntemlerini kullanabilir, kenarlarına küçük birer not veya hediye yerleştirerek misafirlerinizin beğenisine sunabiliriz.Yemek Masası Nasıl Süslenir
Masamıza koyacağımız bir çiçek, masamızı daha şık gösterecektir. Unutmamalıdır ki çiçek boyu misafirlerimizin birbirini görmesine engel olmamalıdır. Masa örtümüzün üzerine serpeceğimiz küçük taşlar ve çiçek yaprakları da masamızı daha şık gösterecektir.Yemek masası süslemelerinde asıl olan şıklığın ve sadeliğin bozulmamasıdır. Çok renkli ve karışık yemek masası düzeni doğru olmaz. Yemek masası düzeninde asıl olan sofrada çatal kaşık bıçak düzenini tam yapmaktır. Düzen içerisinde karışık ve kalabalık bir görünüm olmamalıdır. Masanız kaç kişilik ise o kadar misafir çağırmalısınız. Masa da oturma sayısından çok kişiyi masaya sığdırmaya çalışmak çok saçma bir davranıştır. Yemek masası düzeni diğer masa düzenlerinden çok daha ağır ve kaliteli olmalıdır. Bir çay yada kahvaltı masa düzeninden elbette farklıdır. Yemek masasının bir ağırlığı ve kalitesi olmalıdır. Süslemeler abartılmamalı, sadelik ön planda tutulmalıdır.
Yemek masasında konuşmalar da önemlidir. Masada iş konuları açılmaz. Yemek masası düzeninde genelde sohbet edilir ve kişilerin birbiri ile sohbetinde bir seviye olmalıdır.
Yemek masasında oturma düzeni de önemlidir. Eşler yan yana yada karşılıklı alınmalıdır. Evli eşleri ayırarak bir oturma düzeni yapılmaz. Her zaman eşler karşılıklı yada yan yana gelecek şekilde bir planlama yapılır. Masa başına aile büyüğü yada ev sahibi oturmalıdır.
Bir misafire verilen önem hazırladığınız yemeklerden çok yemek masası düzeni ile sergilenir. Şahane bir masa da içilen bir bardak su bile keyiftir. Misafirlerinize onlara ne kadar önem verdiğinizi mutlaka şık masalar hazırlayarak göstermelisiniz. Yemek masası düzenini bilmek özellikle sofrada çatal kaşık bıçak düzenine hakim olmak gittiğiniz yemeklerde de hangi çatalı ve bıçağı kullanacağınızı bilmenize de yaramaktadır. Hiç yabancılık çekmeden neyi neyle yemeniz gerektiğini bilmeniz açısından da büyük avantajdır.
YORUM EKLE