Menopoz Belirtileri Ve Tedavisi
Menopoz Belirtileri Ve Tedavisi
Menopoz belirtileri ve tedavisi nelerdir? Kadınlar adet döngüsünün başlaması ile genç kızlıpa bitimi ile ise menopoz dönemine girmektedir. Ergenlik çağına gelen kız çocukların da yumurtalıkları çatlaması sonucu kanama olur. 2 yıl süresince bu döngü düzensizlik gösterir. Bu döngü 28 gün civarında 2-10 gün süre ile olur. Yumurta çatlaması olan kadınların artık gebe kalabilmesi mümkün demektir. Bu dönem iklime, coğrafi koşullara göre değişiklik gösterdiğinden kimi kız çocukları 7, kimisi de 14-15 yaşlarına kadar olabilir. Yaşın ilerlemesiyle kadınlar da üreme artık sona ermeye başladığından adet görmemeye başlayacaklardır. Kadınların ilerleyen yaşlarında bu üremelerinin durması, yumurtalıkların yumurtlama yapmaması sonucu adet görmemeye başlaması ve vücudundaki bu değişime menopoz denir. Kimi kadınlarda 35 (erken menopoz) kimi kadınlarda 55 (geç menopoz) yaş aralığında menopoz dönemine girerler. Menopoz belirtileri gösteren kadın mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanına görünmelidir. Menopoz tanısını ancak doktor koyabilir ve östrojen ve FSH hormonlarındaki değişikliklerle belirlenir. Menopoz tedavisi ise tanı konduktan sonra gerekli görülürse başlanır.Menopoz Dönemi
Ateşlenme ve ateş basması menopoz döneminde çok görülür. Ateş göğüsün ortasında başlar ve boyuna ve yüze doğru yayılarak ilerler. Gece, gündüz her an olabilecek bu ateş basmaların da kızarıklıklarla birlikte iğne batması gibi bir his de oluşabilir. Bu dönem menopoza girmeden başlarken 3 yıl kadar sürebilir. Bir çok kadın bu dönemi çok daha uzun seneler yaşamaktadır.
Menopoz Belirtileri
- Baş ağrıları ve baş dönmeleri de menopozda görülen rahatsızlıklardandır.
- Gerginlik aşırı sinirlilik hali de menopoz döneminde çok sıklıkla görülür.
- Kilo değişiklikleri aşırı kilo alımı Östrojen hormonunun azalmasından dolayı tiroitlerinde yavaşlama sonucu olabilir.
- Uyku bozuklukları meydana gelebilir.
- Duygu durum bozuklukları ve hafızasında unutkanlıklar olabilir.
- İlişkiye girme yönünden isteksizlikler ve ağrı olması görülebilir.
- Cilt üzerinde değişiklikler olabilir.
Menopoz Tedavisi
Adet olmak kadar menopoza girmekte normal bir süreçtir yeter ki beslenmemize dikkat edelim.Beslenme bozuklukları nedeniyle kemik erimeleri oluşabilir. Sırtta kamburlaşma, kemiklerde eğrilik görülebilir. Doktora giderek kemik mineral yoğunluğuna bakılması mutlaka gerekmektedir. Hamur işlerinden, tuzdan ve şekerden uzak durmalı ve protein ağırlıklı beslenmeye et, süt, balık yemeye dikkat etmelidirler.
Menopoz tedavisinde öncelikle kadının doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Menopoz şikayetlerinin çoğu yumurtalıkların yumurtlamayı durdurması ile vücuttaki öktrojen hormonunun azalmasıdır. Bu nedenle vücuttaki eksilen bu hormonu yerine koymak adına menopoz tedavisine başlanır.
Hormon Tedavisi
- Hormon tedavisi bu hastalık için uygulanan en etkili tedavi şeklidir. Hormon tedavisi kemik erimesini durdurur, kemik erimesine bağlı kırılma riskini azaltır, kandaki kolesterol seviyesini düşürür, şeker hastalığı riskini azaltmaktadır.
- Hormon tedavisine 60 yaşın altında kadınlarda başlanması daha uygun olur.
- Menopoza girmiş kadınlarda menopozdan dolayı şikayetler başlamışsa ve menopoza gireli 5 yıl olmamışsa hormon tedavisine başlanabilmektedir.
- Hastanın şikayetleri yaşam şeklini etkiliyor, günlük aktivitelerini yapamaz hale getiriyorsa hormon tedavisi uygulanabilmektedir.
- Menopoza bağlı değişimler, vajinal incelme, buna bağlı vajinal kuruluk, idrarda yanma, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek durumunda bu tedaviye başlanabilmektedir.
- Hormon tedavisine şikayeti olmasa bile 45 yaşın öncesi menopoza giren kadınlarda mutlaka başlanır.
Kimlerde Hormon Tedavisine Başlanmaz
- 60 yaş üzeri kadınlarda hormon tedavisine başlamak sakıncalıdır. Alınan hormon kanser riskini tetikleyebileceği için hormon alımı önerilmemektedir. 60 yaş üzeri kadınlarda yumurtalık, rahim, meme kanseri gibi kanser riskleri çok yüksek olduğu için bu yaş kadınlarda hormon tedavisi yapılmaz.
- Menopozun üzerinden 10 yıl geçmiş ise geç kalındığı için hormon tedavisine başlamak uygun değildir.
YORUM EKLE