Kıyafetlerden Leke Nasıl Çıkar - kadinvsaglik.com

Kıyafetlerden Leke Nasıl Çıkar

Kıyafetlerden Leke Nasıl Çıkar

Kıyafetlerden Leke Nasıl Çıkar

Kıyafetlerden leke nasıl çıkar diye soruyorsanız? Lekelerle başımız dertte diyorsanız  eğer mutlaka yapmanız gereken öğrenmeniz gereken bazı kolay tarifler, bazı püf noktaları vermek istiyoruz. Öncelikle lekelenen kıyafetlerimi lekeli lekeli çıkar diyip makineye atmayalım. Lekeleri çıkarmak için  uygulayacağımız küçük leke çıkarma yöntemleri var. Lekenin cinsi ne olursa olsun, bunu tazeyken, bekletmeden çıkarmaya çalışmamız lazımdır ki leke kurumasın ve kumaşa işlemesin.
Lekelenen giysilerimizin  kumaş cinsine de çok dikkat etmeliyiz ki yıkanabilir mi, yıkanamaz mı, çitilenmeye gelir mi, boya verir mi? Tüm bunları iyi bilmelisiniz. Örneğin kadife türü kumaşlar  çitilenmeye gelmediği gibi, lekeyi daima bez yerine bir pamuk parçasıyla çıkarmaya çalışmalısınız ki kumaşına zarar vermeyelim.

Leke Çıkarma Yöntemleri

  • Başlıca leke çıkarma yöntemleri arasında karbonat, soda, gliserin, amonyak, bulaşık deterjanı, limon kolonyası gibi malzemeler kullanırız.
  • Kıyaflerden leke nasıl çıkar, neler uygulanır size çok basit ama çok etkili bir leke çıkarıcı tarifi vermek istiyoruz. Bir kaşık karbonat ile bir kaşık sodayı karıştırın bir miktar su ile krem kıvamına getirin ve lekenizin üzerine sürerek bekletelim ve lekelerin hemen çıktığını göreceksiniz. Bu müthiş ve pratik yöntemle gömleklerinizin kol ve yaka kirleri, halılardaki lekeler, sandık lekesi olmuş örtüleriniz hiç sizi zorlamadan hemen çıkar. Leke çok derinse yani leke oluşalı  çok olmuşsa, lekenin üzerine bu tarifimizi sürün ve bekletin sonra yıkayın.
  • Bazı lekeleri hemen ıslatmak gerekir. Mesela kan lekesi, kan ıslatılarak leke çözülür soğuk su çıkarmakta yeterlidir.
  • Yağ lekesi ise en zor lekelerdendir. Bulaşık deterjanı üzerine dökerek bekletmek çok iyi sonuç verir. Limon kolonyası döküp bekletmek de iyi sonuç verir. Lekenin üzerine bir miktar pudra dökerek de yağın pudraya geçmesini sağlarız. Sonra üzerindeki pudrayı alıp bulaşık deterjanıyla yıkamalıyız.
  • Mürekkep lekesi bazı kumaş türlerinden anında çıkarılabilir ama dikkat etmek gerekir. Lekeli yeri bastırmadan silerseniz çıkarabilirsiniz yada üzerine anında tuz serpmelisiniz.
  • Aslında  bazı lekeler ise sadece sabunla yada  sabunlu ılık su da biraz bekleterek çok rahat çıkar. Evimizde mutlaka bir kalıp beyaz sabun bulundurmak leke çıkarmakta bize çok yardımcı olacaktır. Kakao, çay, kahve, ruj gibi lekeler ılık suda bekletip sabunla yıkamak yeterlidir.
  • Alkol gibi bazı lekeler ise lekeli yerleri bir kovanın üzerine koyup üzerinden ılık su dökmek gerekir ki kumaştaki alkol, meyve suyu, mürekkep gibi lekeler suyla birlikte kovaya aksın. Sakın ha kumaşımızın temiz kısmını  o suya değdirmeyelim ki kumaşın diğer kısımlarına geçmesin. Suyla birlikte akıp gitsin.
  • Portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin lekesini zorlandığınızı anladığınızda lekenin üzerine biraz gliserin damlatın ve bekletip, soğuk suyla durulayın.

Hiç yorum yok