Ihlamurun Faydaları Nelerdir - kadinvsaglik.com

Ihlamurun Faydaları Nelerdir

Ihlamurun Faydaları Nelerdir

Ihlamur

Ihlamurun faydaları nelerdir, ıhlamur çayı nasıl demlenir? Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamur, bahçelerimizde, yol kenarların da ıhlamur çiçeklerinin yaydığı o güzel kokuyla bizleri mest eden çiçeklerini toplayarak kuruttuğumuz, kış aylarında  demleyerek içtiğimiz nadide, çok şifalı bir bitkidir.

Bol miktarda kalsiyum içeren ve A vitamini deposu olan ıhlamurda B6, ucucu yağ, tanem, C vitamini, P vitamini, recine enzimleri de bulunur.
Ihlamur aslında hayatımızda kış aylarında daha çok olan yapraklarını ve çiçeklerinin kaynatarak içtiğimiz ve başlıca soğuk algınlığı tedavisinde kullandığımız hepimizin çok sevdiği bir çay türüdür.
Aslında sadece soğuk algınlığı tedavisinde değil bir çok hastalığın da şifacısıdır.

 

   Ihlamurun Faydaları Nelerdir

  • Vücut direncini arttıran ıhlamur, hastalandığımız zaman en çok içmemiz gerekenlerdendir. Yüksek oranda C vitamini içeren bu çay hastyalık önleyici olarak da tüketilmelidir.
  • Astım ve bronşite iyi gelen ıhlamur göğsü yumuşatır öksürüğü de keser. Tüm solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi eden ıhlamur, nefes darlığı çeken hastalara da şifa kaynağıdır.
  • Ihlamurun yatıştırıcı etkisi olduğu için sinir sistemine iyi gelir. Sinirlere iyi gelen ıhlamur insanı yatıştırır, sakinlik verir ve huzursuzluğunuzu üzerinizden atmanızı sağlar.
  • Bağırsak kurdunu düşürdüğünü çoğumuz belki bilmiyordur. Bağırsak kurtlarını öldürür ve bağırsak sancılarına iyi gelir.
  • Damar tıkanıklığına da iyi gelen ıhlamur, kan dolaşımını düzenler. Kanı temizleme özelliği olan bu bitki damarlardaki damar duvarlarınıda onarmaktadır. Kalp sağlığı için de bu yönden çok büyük şifa kaynağıdır.
  • Hazımsızlığa iyi gelen ıhlamur mide üşütmelerinde çok faydalıdır. Balla karıştırılıp içildiğinde mide ülserine çok iyi gelir.
  • Ihlamurun terletici özelliği vardır. Gribal hastalıklarda virüsün terle atılması çok önemlidir ve çok faydalıdır. Terletici özelliğinden dolayı ıhlamur, zayıflamak isteyenler içinde çok önemli bir içecektir. Ihlamur aynı zaman da terleterek toksinlerin vücuttan atılımınıda sağlamaktadır.
  • Ihlamur çok iyi bir idrar söktürücü olduğu için böbrekleri çok iyi çalıştırır. Şişlikleriniz ve ödeminiz varsa mutlaka denemeniz gereken bu bitki çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ödemi hemen alır ve şişkinliği giderirken çok iyi bir böbrek temizliği yapar. Özellikle böbrek hastalarının içmesi gereken bu çay böbrekelri temizler, taş oluşumunu giderir ve çok iyi bir kum dökücüdür.
  • Migren ağrılarında mutlaka içilmesi gereken bu çayla migren ağzıları hafifler ve düzenli içilen bu çay sayesinde migren ataklarının azaldığı görülmektedir.
  • Göz çapaklanmalarında göze pansuman yapmak çok iyi gelmektedir.
  • Saça sürülüp bekletilip yıkandığında saçı güçlendirir, parlaklık verir, saça çok iyi gelir.
  • Cilt lekelerine de iyi gelen ıhlamuru  koyulaşana kadar kaynatıp yüzümüze sürdüğümüzde lekelere iyi geldiğini göreceksiniz.
  • Kabızlık problemi olanlar içinde şifa kaynağı olan ıhlamur, kabızlık rahatsızlığına çok iyi gelir. Doğal müshil olarak bilinen ıhlamur kabızlık şikayeti olan hastalar için bulunmaz bir nimettir. tüm bağırsak iltihaplanmalarını kurutur ve yaralarıda tedavi eder. 
  •  Özellikle bebeklere çok tavsiye edilen bu çay sayesinde bebeklerde gaz sorununu giderir.
  • Çok iyi bir gaz giderici olan ıhlamur şişkinlik şikayetlerini hemen geçirir.
  • Çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bu çay ile kemik gelişişmleride güçlenmiş olur.
  • Kansızlık sorunu yaşayanlar için de büyük bir şifa kaynağıdır. 

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir

Çayımızı demlemek için bir fincan sıcak suya bir tatlı kaşığı ıhlamur koyuyoruz ve ağzını mümkünse kapıyoruz. 10 dakikada demlenmiş olan ıhlamurumuza istenirse bal ve limon takviyeside yapabiliriz.

Ihlamurun Faydaları Bebeklerde

Ihlamur bebeklerin rahatlıkla içebilecekleri çok yumuşacık bir çaydır. Bebekelrin rahat uyumalarını sağlar. Kabızlık sorunlarında bebeklerin rahat kaka yapımını kolaylaştırır. Karın ağrılarını alır ve gaz sorunlarını giderir. Bebekler için çok faydaları olan bu çayı gönül rahatlığı ile bebeklerinize verebilirsiniz. Ihlamur çayı sayesinde bağışıklık sistemleride kuvvetlenecekdir ve kolay kolay hastalanmıyacaklardır.

Ihlamurun Zararları

Ihlamur yumuşacık bir bitkidir ve bilinen hiç bir zararı yoktur. Her şeyin fazla içildiği gibi bu bitkininde fazla içilmesi kötü sonuçlar doğurabilir. Bilindiği gibi ıhlamur doğal bir müshildir ve kabızlığa çok iyi gelmektedir. Aşırı tüketimde ishal olma durumu yaratabilir. Ishal birinin ise aşırı tüketmesini asla önermeyiz.

Hiç yorum yok