Yaş Maya İle Evde Ekmek Yapımı - kadinvsaglik.com

Yaş Maya İle Evde Ekmek Yapımı

Ekmek Yapımı, Evde Ekmek Yapımı, fırında ekmek tarifi, organik ekmek Yapımı

Yaş Maya İle Evde Ekmek Yapımı

Yaş maya ile evde ekmek yapımı bir çok kişinin merak ettiği bir konudur. Artık evde ekmeğimi kendim yapmak istiyorum diyorsanız, bunu yapmak aslında çok kolay ve zahmetsizdir. Değişik unlarla ve değişik malzemelerle çok çeşitli ekmek yapmanız da mümkündür. Kepekli, tam buğday unlu, tahıllı ekmekleri çok rahatlıkla yaş maya ile evde yapabilirsiniz. Bunun yanında içerisine çekirdek, üzüm, ceviz gibi içerisine değişik içerikler de  koyarak çok vitaminli ve besleyici ekmekler de yapmış olursunuz.
Yaş Maya İle Evde Ekmek Yapımı
  • Mayamızı genişçe bir kap içerisine koyalım.
  • Üzerine 2 bardak ılık su ilave edelim ve mayamızı eritelim. Su ne sıcak ne soğuk olacak bu çok önemli, ılık su olmalıdır. Soğuk suda mayalanma geç olurken çok sıcak su mayanın tüm özelliğini yitirmesini sağlar.
  • İçine bir yemek kaşığı şeker koyalım ki bu mayalanma işlemini hem hızlandırır hem de güzelleştirir aynı zamanda da hamurumuza lezzet verir.
  • Bir çay kaşığı kadar tuz da ilave ettiğimiz hamurumuzu iyice alabildiği kadar unla yoğuralım. Genelde her bardak su iki bardak kadar un alır. Bizim hamurumuzda 4 bardak kadar un yeterli olacaktır. Hamurumuzu ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım. Mayalanma işlemi sıcağı sever. Takriben yarım saat yeterli olacaktır. Hamurumuzu iki eşit parçaya ayıralım ve ekmek şeklimizi verelim, ister yuvarlak, ister beyaz ekmek şeklinde yapabiliriz. Yaş maya ile evde ekmek yapımın da dikkat etmemiz gereken  en önemli şey tepsi mayasıdır. Yani şekillendirme işlemi yapıldıktan sonra tepside bekletme  işlemine tepsi mayası denir. Hamurumuzu bir miktarda tepside mayalanmasını bekledikten sonra sıcak fırına verelim. 180 derece yeterli olacaktır
Ekmeklerimizi istediğimiz ebatlarda, istediğimiz unla çavdarlı, tam buğday, kepekli) mayalayabiliriz. İsteğe göre de içine istediğimiz şeyleri (ceviz, üzüm, çekirdek içi, susam, çörek otu...) koyabiliriz. Evde yapalım ekmeklerimizi hem sağlıklı hemde yapımı gördüğünüz gibi çok kolay. Afiyet olsun.

Yaş Maya İle Evde Ekmek Yapımı

Hiç yorum yok