Topuk Dikeni Nedir Nasıl Tedavi Edilir? - kadinvsaglik.com

Topuk Dikeni Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk Dikeni Bitkisel Tedavi, Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır, Topuk Dikeni Nasıl Kırılır, Topuk Dikeni Tedavileri

Makalemizde topuk dikeni, topuk dikeni neden olur, topuk dikeni nedir, topuk dikeni belirtileri, topuk dikeni tedavisi, topuk dikeni egzersizleri, topuk dikeni ameliyatı, topuk dikeni bitkisel tedavi gibi bir çok sorunuza yanıt bulacaksınız.

Ayak Topuk Dikeni

Ayak Topuk dikeni diye bilinen ortopedik bir rahatsızlık olan bu problem, göz ardı edildiğinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Topuk dikeni belirtileri, günlük aktivitelerimizi yapmakta bizi engellerken, çok ağrılı olabilir. Bu ağrıyı aza indirebilmek için yürüyüş şeklini değiştirmek, ciddi bel, ayak, diz, kalça problemleri doğurmaktadır. Bu ağrıyı en çok sabah yataktan kalktığımızda, bazen de bir yerde çok uzun oturduğumuzda ayağa kalktığımız zaman hissederiz. Topuk dikeni belirtilerinden  olan böyle ağrılar çekiyorsak, büyük ihtimalle topuk dikenimiz var demektir. Topuk dikenini, topuk dikeni tedavisi, topuk dikeni egzersizleri, topuk dikeni bitkisel tedavi ile ilerlemeden durdurmak mümkündür.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, ayağın altında topukta bulunan kemiğin alt kısmında kalsiyum birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıya topuk dikeni denir. Bu sert çıkıntı daha çok bir dikeni anımsattığı için adını bu şekilde almıştır. Genellikle çok küçük olan bazen de 2 cm bulabilen bu kemiksi yapı röntgenle hemen anlaşılabilir. Çoğu kişide olabilecek bu rahatsızlığın genelde ağrı belirtisi çok az kişide oluşur. Bu ağrının sebebi oradaki iltihaplanmadır. Daha çok kadınlarda görülen topuk dikeni çok rahatsız eder ve topukta şiddetli ağrılara yol açar. Ayak topuk dikeni tedavisi yapılmadığı durumlarda orantısız yürümelerden dolayı bileklerde kireçlenmelere yol açabilir. Bu durum kronikleşebileceği için ileriki zamanlarda bacak, bel ve sırt ağrılarının yoğunlaşmasına yol açabilir. İlerleyen durumlarda topuk dikeni ameliyatı ile de sonuçlanabilir.

 

Topuk Dikeni Neden Olur?

  • Fazla ayakta durmak sebep olabilir.
  • Aşırı egzersiz yapmak topuk dikeni oluşturabilir.
  • İç tarafı desteksiz ayakkabı giymek, yani parmak arası terlik, düz sandaletler, babetler, yüksek topuklu ayakkabılar giymek.
  • Fazla kilo almak buna sebep olabilir.
  • Ayak kavisi yüksek yada düztaban olanlarda görülebilir
  • Eklem romatizması, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar da buna sebebiyet verebilir. 
  • Ayak tabanında oluşan gerilme ve kas tabakasında oluşan zorlanmalardan dolayı da  olabilir.

Topuk Dikeni Belirtileri

  • Topuklarda sabah yataktan kaldığında şiddetli ağrı hissi oluyor ve bu gün içinde zamanla geçiyorsa topuk dikeni belirtileri arasındadır.
  • Gün içinde çok oturduğunuzda, ayağa kalkınca gene aynı ağrı oluyorsa, bu ağrıya topuk dikeni neden olur ve bu ağrı topuk dikeni bellirtileri arasındadır.
  • Uzun yürüyüşlerde topukta ağrı oluyorsa bu ağrıyada topuk dikeni neden olur ve topuk dikeni belirtileri olabilir.
  • Bazen ayağımızda şişmeler var ise bu şişmelerede ayak topuk dikeni neden olur ve topuk dikeni belirtileri olabilmektedir.
  • Ayak topuk dikeni belirtilerine sahip olan kişilerin doktor muayenelerinde istenen röntgende bu çok net anlaşılır.


Topuk Dikeni İçin Doktora Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Topuk dikeni için hasta Ortopedi Bölümüne gitmelidir.

 

Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir

Topuk dikeninde öncelikle röntgenimiz çekilerek dikenin boyutuna bakılır. Doktorumuz uygun görürse ilaç, ortopedik tabanlık, fizik tedavi ve topuk dikeni egzersizleri verebilir. Bu yöntemler % 90 fayda verebilir. Bu yöntemlerle de iyileşme göstermeyen ayak topuk dikenine gene doktorumuzun önerisi ile enjeksiyon tedavisi yada ameliyatla müdahale edilebilir.

Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir?
Topuk dikeninde yapılan bir başka yöntemde evde yapabileceğiniz topuk dikeni egzersizleri hareketleridir. Topuk dikeni egzersizleri hareketleri sayesinde ayağın altındaki tendomun zamanla eski hassasiyetini geri kazandırılması sağlanır. Esnetme- germe hareketleri, kişiye özel tabanlıklar, kas ve tendomları destekleyen ürünlerle bu hastalığı topuk dikeni  ameliyatına gerek kalmadan geçirmek genelde mümkündür.

Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir, Topuk Dikeni Bitkisel Tedavi, Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır, Topuk Dikeni Nasıl Kırılır, Topuk Dikeni Tedavileri

Topuk Dikeni Egzersizleri

  • Topuk Dikeni Egzersizleri, sırt üstü yatarak bacaklarınızı uzatın ve ayak bileklerinizi kendi etrafında 10 defa döndürün. Ayaklarınızı karşı tarafa dik olarak iyice uzatın ve sonra kendinize doğru getirin. Bu germe hareketleri tendomlarınızı kuvvetlendirecektir.
  • Diğer bir ayak topuk dikeni egzersizleri hareketi de, oturun ve ayağınızın altına bir bez koyup, bezin iki uzundan tutarak  kendinize doğru çekin. Bu çekme işlemini bacağınızı hiç kıvırmadan yapmanız gerekmektedir. Her bezi çekerek yaptığınızda beş saniye tutun ve bezi gevşetin. Bu hareketi 10 defa yapmanız başlangıç olarak yeterli olacaktır.
  • Ayağınızın altına soda şişesi yada merdane koyarak ileri geri hareket ettirin. Bu hareketi 5 dakika kadar yapmanız başlangıç olarak yeterli olacaktır. Topuk dikeni egzersizlerini her yaptığınızda biraz daha fazlalaştırabilirsiniz.
  • Ayakta durun ve bir duvara yüzünüzü döndürüp, bir bacağınız ilerde bir bacağınız daha geride vaziyette duvarı iter gibi tüm gücünüzle duvarı itin. Bir dakika boyunca bu itme işini yapın ve bu hareketi başlangıç için 10 defa yapmanız yeterli olacaktır.
  • Ayakta durun ve bir yerden destek alarak ayak parmaklarınızın ucuna kalkıp içinizden 20 ye kadar sayın tekrar ayaklarınızın üzerine inin. Topuk dikeni egzersizleri hareketininden olan bu hareketi 10 defa tekrarlayın.
  • Bir sandalye yada masadan destek alarak yere doğru çömelin. Bir ayağınız önde olacak şekilde diğer ayağınızın ucunda durmaya çalışın. Bu hareketi başlangıç olarak 10 defa yapmanız yeterli olacaktır.


Topuk Dikeni Bandı

Ayak topuk dikeninden kaynaklı ağrıları azaltmak için kullanılan bu bant sayesinde yürüyüş esnasında ayağımızın kavisli bölgelerindeki baskıyı azaltarak bu ağrıları hafiflettiği için fayda gösterdiği söylenmektedir.

Topuk Dikeni Tedavisi Enjeksiyon (Proloterapi)

Özel bir içeriğe sahip olan bir enjeksiyon hastanın topuğuna girilir ve oraya enjekte edilir. Bu enjeksiyon sayesinde hastanın hasarlı bölgesinin onarılması sağlanır. Vücut bu bölgeyi kendi onarıcı hücreleri ile onararak tedavi eder. Bu uygulama zamanında yapılırsa oldukça faydalı olan bir uygulamadır. Sorunlu bölgeye onarıcı hücreler gelerek oradaki kasları çekme gücü kuvvetlendirilir ve bağ dokunun kemiğe yapışma yerinde güçlenme sağlanır. Kaslarda oluşan tetik noktaları bu yöntemle tedavi edilir. Hasta bir kaç seansta eski haline dönerek, yıllarca süren ağrılardan kurtulmuş olur.

Topuk Dikeni Tedavisi Fizik Tedavi 

Günümüzde çok yaygın olan bu hastalık fizik tedavi merkezlerinde tedavi edilebilen bir rahatsızlık olup 40 yaş üstünde daha çok görülmektedir. Halk arasında ayak topuk dikeni kırmak olarak da bilinen radikal şok dalga kullanılarak topuk dikeninden kurtulma yöntemlerindendir. Fizyoterapistler tarafından uygulanan bu yöntemle hasta bu dertten kurtularak günlük hayatına devam eder.


Topuk Dikeni Tedavisi, Topuk Dikeni Kırma

Şok dalga tedavisi
Günümüzde topuk dikeni kırma adı ile bilinmektedir. Böbrek taşlarının kırılmasında kullanılan bu yöntem, topuk dikeni tedavisinde de kullanılmaya başlamıştır. %85 oranında etkili olduğu bilinen bu yöntemle topuğa uygulanan ESWT şık dalgalarının  topukta oluşan kemik çıkıntısını kırarak yok ederler. Bu yöntemle kırılan kemik bir daha tekrarlama riskini büyük olasılıkla yok eder. 2-3 sean ve 15-20 dakika kadar süren bu yöntemle ilaçsız, ayak topuk dikeni ameliyatı olmadan  çok basit bir şekilde hastalığımızdan kurtulmuş oluruz. Bu yöntemi hamileler, kalp pili olanlar, kanser hastaları, kan hastaları doktorlarına danışmadan uygulamaya kalkmamalıdır.

Topuk Dikeni Tedavisi Lazer

Topuğa lazerle şok dalgaları salgılanarak yapılan bir işlemdir. Maksimin  her seansta yarım saat süren bu lazer tedavisinde, her seans ortalama 10 gün yada bir hasta aralıklarıyla yapılır. Hastadan hastaya farklılıklar gösteren bu seanslar, sert topuk yapısına sahip insanlarda 2-3 seans sürerken yumuşak dokulu topuklarda 4-5 seans sürebilir. Bu tedavinin şimdiye kadar bir yan etkisi görülmemekle birlikte hamilelerde, kalp pili olanlarda, kanser tedavisi olanlarda doktorları tarafından izin verildiği takdirde yapılabilir. Bu hastalık bu tedavilerle geçmiş olsa bile yüzde yüz geçmiştir bir daha tekrarlamaz denemez. Tekrarlama riski olan bu hastalıkta gerekli önlemler alınmalıdır.


Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk bölgesi uyuşturularak yapılan topuk dikeni ameliyatı hastanın durumuna göre genel anestezide yapılarak gerçekleştirilebilir. Topuk dikeni ameliyatında hastanın topuğundan küçük bir delik açılarak  girilip endoskopin yöntemlerle gerçekleşir. Kısa süren ayak topuk dikeni ameliyatı sonrası hasta hemen taburcu olup bir hafta kadar topuğunu zorlamamalıdır. Hastanın normal bir şekilde ağrısız vaziyette yürüyüş yapabilmesi 3 hafta kadar zamanını alır.

Topuk Dikenine Bitkisel Çözüm


Bir çok hastalık ayak topuk dikenine neden olabileceği gibi kalsiyum birikintisi ve iltihaplanmada bu hastalığın sebebi olabilir. Bu hastalığa tedavi olarak genelde bitkisel şifalı yağlar kullanılmaktadır. Doktorumuzun önerdiği eksersizlerle birlikte bu tedavi şekilleri de yapılırsa zamanla o doku yumuşar ve yok olur.
  • Topuk dikeni bitkisel tedavi yöntemlerinin en başında çörek otu yağı, kantaron otu yağı ve papatya yağı bir güzel karıştırılır ve her gün düzenli olarak topuğumuza masaj yapılarak uygulanır. Her gün düzenli olarak yapılan bu masajla ağrıların azaldığı ve hafiflediğini göreceksiniz.
  • Topuk dikeni bitkisel tedavisi olan vazelin ve zeytin yağını karıştırarak topuklarınıza banyodan sonra sürünüz.
  • Topuk dikeni bitkisel tedavi yöntemi olarak 2 yemek kaşığı nane yağı ve 2 yemek kaşığı kekik yağını karıştırıp her gün ayak topuklarınızı ovarak 2-3 hafta masaj yapın. Bu yağ karışımı ağrıları gidererek topuk dikenini geçirmeye yardımcı olacaktır.
  • Topuk dikeni bitkisel tedavi yöntemi 2 yemek kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı zeytin yağını bir kapta karıştırın ve topuk dikeninin olduğu yere bir bezle sarın. Bu karışım topuk dikeninin oluşumundaki kemik yapısını yumuşatacak zamanla yok edecektir. 
  • 2 lt su kaynatılır ve içine bir avuç kekik atıp dinlenmeye bırakın. Bu suyu ılımaya yakın bir leğene alın ve bir saat kadar ayaklarınızı onun içinde dinlendirin. Kekikli su ayaktaki topuk dikenini yumuşatır ve ağrıları gidermekte yardımcı olur.
  • Topuk dikeni bitkisel uygulamaların en etkililerinden 2 çorba kaşığı kadar keten tohumu yağını bir tavada ılıtın ve temiz bir havluya dökerek topuk dikeninin olduğu yere sıcağı sıcağına streç filim yardımı ile sarın. 1-2 saat kadar bu yağı topuk dikeninde tutun ve bunu sabah akşam yapmanız dikeni yumuşatır ve erimesine yardımcı olur.
  • Topuk dikeni bitkisel tedavi 4 adet elma kabuğunu 1 litre suda kaynatın ve bu suyu sabah akşam için. Bu elma kabuklarıyla yapılan kür sayesinde içten topuk dikenini yok etmiş olursunuz.
  • Kaynar suda ayaklarınızı yarım saat kadar dinlendirin. Yumuşayan topuk dikenine bir tatlı kaşığı viksle bir çay kaşığı balı karıştırın ve bir beze dökerek topuk dikeninin üzerine sarın. Bu karışımı akşam yatmadan önce yapıp sabaha kadar ayakta durmasını sağlayın. Bu kürü haftada bir kaç kez yapmanız faydalı olacaktır.
  • Bal ayak topuk dikeni tedavisinde çokça kullanılan şifalı bir besindir. Balı unla karıştırarak bir bezle akşamdan topuğa sarın ve yatın. Bu karışım topuktaki iltihabı dağıtmaya çok faydalı olacaktır.
  • Hindistan cevizi yağını akşam yatmadan önce topuklarınıza bir güzel yedirerek masaj yapmanız, hem ağrıyı hafifletecek ve oradaki iltihabı kurutmaya yardımcı olacaktır.
  • Buz dolabına bir şişe soğuk su koyun ve çok ağrınız olduğunda bu soğuk su şişesini ayağınızın altında ileri geri yaparak soğuk kompleks yapın. Bu soğuk su kompleksi ağrıyı hafifletecektir.
Gözün Bölümlerinden Retina Hakkındaki Makalemiz İlginizi Çekebilir.

Hiç yorum yok